Příliš velký skafandr: Kosmonaut Alexej Leonov se po procházce vesmírem nevešel zpátky do rakety

Alexej Leonov při svém druhém letu do vesmíru. I ten byl výjimečný - na oběžné dráze se Sojuz 19 spojil a americkým Apollem...
Zdroj: Wikimedia Commons/NASA, Public domain
Skafandr, který měl Alexej Leonov na sobě při výstupu do vesmíru, je nyní k vidění ve Smithsonian National Air and Space Museum. Alexej Leonov se stal prvním člověkem, který vystoupil do volného vesmíru. Smazal si tím prohru s Jurijem Gagarinem v boji o možnost vyletět jako vůbec první člověk do vesmíru.Příprava na let do vesmíru je tvrdá po všech stránkách, nejen po fyzické.Leonov se octl ve vesmíru i deset let po potížích s Voschodem 2, tehdy už ale posádce letu Sojuz 19 velel. Na snímku je s kolegou ze Sojuzu Valerijem Kubasovem.+ 2 fotky+ 3 fotky

Alexej Leonov se 18. března 1965 stal prvním člověkem, který vystoupil ve skafandru z kosmické lodi do volného vesmírného prostoru. Zážitek to musel být úžasný. Ovšem jen do okamžiku, než zjistil, že se nevejde do otvoru, kterým se měl „procpat” zpátky do rakety…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 18. 03. 2021 08:00

Jaké je vystoupit do vesmíru, do prostoru, kde není vlastně nic? Člověka nedrží žádná gravitace, létá volně, ale také si musí dávat velký pozor, aby se mu nevzdálila raketa, do které se zase musí brzy vrátit. Jak se v takové chvíli může astronaut cítit, mohl vyprávět jako první ruský kosmonaut Alexej Leonov.

Na pět metrů od lodi

K přelomovému kroku došlo 18. března 1965. Rusové závodili s Američany v dobývání vesmíru a byli o krok napřed. Právě jejich kosmonaut Alexej Leonov vystoupil jako vůbec první člověk do volného vesmíru, jen ve skafandru, tedy docela „nalehko”. Lano, kterým byl připoután ke kosmické lodi, měřilo o něco víc než pět metrů, i tak se ale jednalo o krok, který do té doby patřil jen do říše snů.

Nafouknutý skafandr

Alexej Leonov strávil ve vesmíru bezmála 24 minut, polovinu z toho ale trčel u vstupu do přetlakové komory, kde musel vyřešit situaci, na kterou ho pravděpodobně nemohl nikdo připravit. Nemohl se totiž vejít do otvoru, kterým se předtím dostal ven. Jediná možná zpáteční cesta do kosmické lodi, kde na něj čekal velitel Pavel Běljajev, mu byla odepřena kvůli neobvyklému technickému problému. „Ve vesmírném vakuu se skafandr nafoukl, nevydržela ani vyztužená žebra, ani hustá tkanina. Samozřejmě jsem předpokládal, že se to stane, ale nemyslel jsem si, že to bude tak silné. Nastala kritická situace a nebyl čas na konzultace se Zemí. Než bych jim všechno nahlásil, než by se poradili... A kdo by převzal odpovědnost? Věděl to jen Paša Běljajev, ale ani ten mi nemohl pomoci,“ vzpomínal Alexej Leonov na problém, který musel vyřešit jen on sám.

Boj o život

Nečekanou situaci kosmonaut nakonec vyřešil, i když tím riskoval svůj život. Leonov neměl jinou možnost, než trochu vzduchu ze skafandru vypustit. Dostal se tím do stejně riskantní situace jako potápěči, kteří se příliš rychle vynořují. Tlak kolem rychle klesal a hrozilo riziko takzvané kesonové nemoci, kdy se v krvi mohou začít tvořit bublinky dusíku, jež člověka ohrožují na životě. Záchranný manévr se podařil, i když měl kosmonaut po návratu na palubu lodi drobné zdravotní problémy. Hlavní bylo, že přežil a mohl pokračovat v letu bez větších problémů.

Nepovedené přistání

Ani zpáteční cesta kosmické lodi Voschod 2, z níž Leonov úspěšně vystoupil do vesmíru, nebyla tak docela bez problémů. Přístroje se porouchaly a kosmonauti se museli ujmout řízení vlastními silami, pokud se chtěli dostat zpátky na Zemi živí. To se sice 19. března podařilo, nepřistáli však na určeném místě, ale v mrazu nehostinného Uralu, kam se za nimi záchranáři dostali až druhý den. Mezitím jim alespoň z letadla shodili teplé oblečení, ale to se zachytilo na stromě a mimo dosah kosmonautů. Museli proto improvizovat, obalili se vnitřní izolací z Voschodu 2 a zapálili malý oheň z dříví, které objevili v okolí. Teplota totiž klesla na -25 stupňů Celsia a sněhu bylo prý po ramena.

Znovu do vesmíru

Leonova ale ani drsná zkušenost neodradila od dalšího výletu do vesmíru. O deset let později se vydal na svoji další cestu, tentokrát s posádkou lodi Sojuz 19, na které byl velitelem. A i tento let byl výjimečný – šlo totiž o experiment, na kterém spolupracovali Rusové s Američany. Zatímco Sovětský svaz vyslal do vesmíru Sojuz 19, Američané ve stejnou dobu obíhali Zemi v lodi Apollo. A aby toho nebylo málo, došlo na oběžné dráze ke spojení obou lodí a krátkému setkání obou posádek. I z této cesty se vrátili všichni v pořádku a pro Leonova šlo o mnohem klidnější let, než byl ten první.

Prohrál s Gagarinem

O Alexeji Leonovi by se dalo říct, že chtěl být kosmonautem odjakživa. Připravoval se totiž spolu s dalšími nejvhodnějšími kandidáty na vůbec první let člověka do vesmíru. Prošel všemi lékařskými testy, tvrdou fyzickou i odbornou přípravou. Pak ale přišlo další kolo výběru a Leonov už z dvacítky do poslední šestice nepostoupil. Vítězem klání o možnost vyletět jako první do vesmíru se stal Jurij Gagarin. Leonov si na svoji šanci počkal ještě čtyři roky, ale určitě nelitoval. Zatímco Gagarin „jen” obletěl Zemi, on se dostal z lodi ven – a s velkým štěstím dokonce také zpět. Na rozdíl od svého kolegy a přítele Jurie Gagarina se také dožil vysokého věku 85 let. Alexej Leonov, první pozemšťan, který vyšel do volného vesmíru, zemřel až 11. října 2019. 

Zdroje informací: 

Wikipedia.ru: Alexej Archipovič Leonov

Kosmonautix: Alexej Archipovič Leonov

Astronaut.ru: Vyprávění Alexeje Leonova o krizových situacích při výstupu do volného vesmíru

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články