Atentát na nacistického vůdce: Claus von Stauffenberg neuspěl, gestapo si pak přišlo i pro jeho děti

Claus von Stauffenberg: Po neúspěšném atentátu na Vůdce si gestapo přišlo i pro jeho děti, vysvobodili je až Američané
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Mezi hlavní strůjce atentátu na Adolfa Hitlera patřil Claus von Stauffenberg.V případě úspěchu se Claus von Stauffenberg chtěl postavit do čela povstalecké armády.K Vůdci Třetí říše měl velmi blízko.Ač bomba rozmetala celou místnost ve Vlčím doupěti...+ 2 fotky+ 3 fotky

Atentátů na Adolfa Hitlera bylo spácháno hned několik. Mezi nejslavnější patří ten, který v červenci 1944 přímo ve Vlčím doupěti uskutečnil Claus von Stauffenberg. Hitler nad ním vynesl ortel smrti. Tím to ale neskončilo. Poté přišly na řadu jeho děti...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 09. 2022 11:00

K atentátu na Adolfa Hitlera došlo 20. července 1944 ve Vlčím doupěti ve Východním Prusku (na území dnešního Polska). Claus von Stauffenberg umístil kufřík s výbušninou pod stůl, nad kterým se nakláněl Vůdce. Když se ve 12:42 ozvala exploze, byl přesvědčený o tom, že je Hitler mrtev. Vrátil se proto do Berlína, kde se pokusil o převrat. Jelikož však byl na pozici velitele Záložní armády fanatický nacista a Hitler atentát přežil, puč nevyšel.

Gestapo na lovu

My děti jsme o plánovaném atentátu samozřejmě nic nevěděly,” řekl Stauffenbergův syn Franz Ludwig. „Poskytovat takové informace by bylo nezodpovědné a rovnající se sebevraždě. Víme jen, že den po útoku přišla naše matka k nám do pokoje a oznámila: ‘Tatínek je mrtvý.’” 

O dva dny později byla během noci zatčena jak jejich matka, tak i prastrýc, kteří byli tehdy doma. Děti se to dozvěděly až druhý den ráno, když přišly na snídani. Netušily, co se dělo s jejich matkou, odlehlé panství v jižním Německu bylo od aktuálního dění odstřihnuto. Fakt byl ale takový, že Adolf Hitler rozpoutal tažení proti jakémukoli odporu.

To znamenalo vlnu zatýkání, po níž následovalo mučení, vymyšlené rozsudky a věšení obětí na řeznické háky. Tisíce příbuzných a přátel byly poslány do koncentračních táborů. Gestapo zadrželo během dvou měsíců přes sedm tisíc osob, lidové soudy pak k trestu smrti odsoudily skoro pět tisíc lidí.

SS a Stauffenbergovy děti

Když gestapo pozavíralo všechny dospělé, upnulo svou pozornost na děti. Přijeli si pro ně ve velkém černém autě. Na jednu stranu to ti menší brali jako vzrušující výlet, starší se však báli, jak to celé skončí. Mezi prvními byly samozřejmě Stauffenbergovy děti. Na přímý Himmlerův rozkaz byly převezeny do záchytného centra, kde měly být drženy do té doby, než se SS rozhodne, co s nimi udělá.

Nakonec tam zůstaly až do konce války. Zavezli je k pohoří Harz, do městečka na jižních svazích hor. Bylo tam několik domů, přičemž v každém z nich se mohlo ubytovat až třicet pět dětí rozdělených podle věku a pohlaví. Na podzim roku 1944 onemocněl tehdy šestiletý Franz Ludwig chronickým zánětem středního ucha. Jeho stav se neustále zhoršoval. Po neúspěšném ošetření ho vedení centra poslalo ke specialistovi do nedalekého Nordhausenu. Poté ho převezli do nemocnice v Erfurtu. Tam strávil celkem pět týdnů.

Čekání na vysvobození

Na začátku roku 1945 začaly do záchytného centra proudit masy uprchlíků. Když se přiblížila spojenecká vojska, byli přesunuti na jiné místo. A tak to šlo pořád dokola. Nějakou dobu zůstali v Buchenwaldu. Pak se pod dohledem SS přesunuli do Alp, kde je osvobodili vojáci pravidelné německé armády, jež je pak předali americkým jednotkám v severní Itálii.

Ludwig však se svými sourozenci zůstal v původním centru, kde je v dubnu osvobodili Američané. „Slyšeli jsme střelbu. Pak nám Němci řekli, že prohráváme válku,” vzpomínal po letech. Američané objekt po chvíli opustili. Téměř ihned po odchodu vojáků se objevila babiččina sestra se svou kamarádkou. Okamžitě je odvedly. Měly totiž panickou hrůzu z Rusů.

Život po válce

Nečekalo je nic dobrého. Neměly dostatek oblečení a k nedělnímu obědu byla dušená řepa, která se dávala dobytku. Jakmile ale Stauffenbergovy děti dosáhly věku třinácti let, byly poslány do švýcarské internátní školy. Ve dvaceti nastoupil Franz Ludwig na univerzitu v Erlangenu. Mířil i do armády, ale nebyl přijat kvůli ztrátě sluchu v důsledku zánětu středního ucha. Vystudoval práva a historii.

V roce 1962 složil první právnickou zkoušku, o tři roky později se oženil. V roce 1972 byl zvolen do Bundestagu. Jeho nejstarší bratr dosáhl hodnosti brigádního generála. Druhý bratr si založil úspěšné podnikání. Mladší sestra zemřela na leukémii a nejmladší sestra se vdala za švýcarského právníka a měla čtyři děti.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Claus von Stauffenberg

Twojahistoria.pl: Dzieci Clausa von Stauffenberga zapłaciły za grzech ojca. Co zrobiło im Gestapo po zamachu na Hitlera?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články