Štěstí v neštěstí: Elvita Adams přežila pád z 86. patra Empire State Building, zachránil ji vítr

Slavný skok z Empire State Building: Elvita Adams přežila pád z 86. patra
Zdroj: Pixabay

Elvita Adams to v životě neměla lehké. Na prahu třicítky přišla o práci a ze zoufalství se rozhodla, že 2. prosince 1979 ukončí svůj život skokem ze slavné Empire State Building. Jenže to doslova nedopadlo podle jejích představ.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 04. 2023 11:00

Elvita Adams nebyla první osobou, která se rozhodla pro sebevraždu skokem z Empire State Building. Zkusilo to víc než třicet lidí. Elvita ale z této řady vystupovala. Proč? Protože pád přežila. A to velmi kuriózním způsobem.

Skok z Empire State Building

Vypadalo to jako zázrak. Jako by ten den stál při Elvitě její strážný anděl. Foukal vítr o rychlosti 37 až 61 kilometrů za hodinu. Dle Beaufortovy stupnice jde o mírný vichr. Takže, když žena vyskočila z 86. patra, zanesl ji proud větru o jedno patro níže. Skončila na více než půlmetrové římse v 85. patře.

Do bezpečí ji vtáhl strážník Frank Clark, který uslyšel její sténání. Následně byla převezena do nemocnice Bellevue, neboť trpěla silnými bolestmi. Buď šlo o zlomeninu pánve nebo kyčle. O něco později byla umístěna na psychiatrické oddělení.

Pamatovala si jen bolest

Jakmile se Elvitin stav zlepšil, měla říci, že si ze všeho vzpomíná jen na bolest. Byla opravdu silná, takže se ani nebála, protože nedokázala na nic jiného myslet. Co se týče větru, nevěděla, zda ji zachránil, nebo spíše potlačil ke skoku, když se jí opřel do zad.

Následující den po incidentu vyšel v newyorských novinách Adirondack Daily Enterprise článek o Elvitě. Vyjadřoval se v něm i policista Joseph Bay. Ten tvrdil, že nešlo jen o dočasné pominutí mysli. Jelikož si našla i vhodné místo, kde přelézt plot, byla to plánovaná akce s cílem vzít si život. Zda si to pak v 86. patře nerozmyslela, to už není jasné.

Poslední zprávy o Elvitě pocházejí z roku 2011. Zřejmě se dokázala postavit znovu na nohy a zužitkovat svůj prožitek ve stand-upu jako komička. Pokud je stále naživu, mělo by jí být třiasedmdesát let.

Zdroje informací:

Jukebugs.com: Elvita Adams - How She Survived Jumping From Empire State Building

Allthatsinteresting.com: How Elvita Adams Jumped From The Empire State Building's 86th Floor And Lived To Tell About It

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články