Pořizujete si do bytu psa? Tohle byste rozhodně neměli podcenit

Pořizujete si do bytu psa? Tohle byste rozhodně neměli podcenit
Zdroj: Freepik

Říká se, že pes patří k domu. Když mu ale zařídíte vhodné podmínky a zajistíte dostatečné venčení, neměl by být problém pořídit si ho ani do bytu. Máme pro vás několik tipů, na co se připravit, když chcete mít chlupáče doma.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 27. 04. 2021 13:30

Pes představuje pro člověka skvělého parťáka. Když mu poskytnete potřebné zázemí, můžete ho chovat prakticky kdekoliv.

Vhodné místo pro psa

Jednou ze základních věcí je pelech. Měl by být dostatečně velký, umístěný mimo průvan i přímé slunce. Zároveň by z něj měl mít pes dobrý výhled do okolního prostoru.

Miska na krmení

Pes by měl mít na jídlo a vodu vyhrazené místo, kde ho nebude nic rušit. Potřebuje dvě misky položené na plastových podložkách, aby nádoby při žraní a pití necestovaly. Větší rasy vyžadují misky na vyvýšeném místě. Jídlo pro psy dobře schovávejte, aby si ho nebrali sami. Mělo by být uzavřené v těsnící dóze.

Odstraňte jedovaté rostliny

V bytě by se neměly nacházet jedovaté pokojové rostliny, aby pes nekousl do něčeho, co mu ublíží. Mezi nežádoucí rostliny patří třeba azalka, oleandr, diefenbachie, monstera, filodendron či anturie.

Nedovolte mu chodit do postele

Nejde ani tak o chlupy, ale spíše o různé psí příživníky, které v posteli určitě mít nechcete. Blechy se snadno množí a někdy pak bývá jejich likvidace velmi komplikovaná.

Zařízení bytu

Pes se chová jako malé dítě a podle toho je třeba promyslet uspořádání bytu. Zvažte nutnost ubrusů, které by pes mohl stáhnout. Ale také třeba to, jestli je veškerý nábytek pevně ukotven, aby na sebe zvíře nemohlo převrátit skříň. Promyslete si, jak se postaráte o sedačky, které mohou psi poškrábat. Pořídit můžete speciální pratelný potah. Parkety a plovoucí podlaha nejspíš utrpí řadu škrábanců, podobně na tom mohou být okna a dveře. Počítejte s tím, že chlupy budou všudypřítomné.

Pokud máte v bytě schody, budete kvůli štěněti možná potřebovat zábranu, aby po nich neběhalo.

Také byste měli mít krytky na zásuvkách, aby pes nedostal ránu. Chlupáči rovněž milují kabely, které s chutí žvýkají. Měly by být proto schované, stejně jako bačkory, které se často stávají cupovacím předmětem. Místo, které psi také vyhledávají, je odpadkový koš. Měl by proto být dobře izolovaný.

Když budete odcházet z bytu, neumožněte psovi volný průchod všemi místnostmi, pak byste to doma nemuseli poznat. Některé dveře je lepší pozamykat.

Venčení je nezbytnost

Psi vyžadují dostatečné a pravidelné venčení. K tomu potřebujete vhodný obojek a vodítko. Když se pes vrátí zvenčí, budete potřebovat podložku, na kterou si stoupne, než ho zbavíte nečistot.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články