Cyril a Metoděj: Dva bratři, kteří na svých poutích stavěli speciální dvojramenné kříže a „vytvořili“ jazyk hlaholici

Cyril a Metoděj: Dva bratři, kteří na svých poutích stavěli speciální dvojramenné kříže a „vytvořili“ jazyk hlaholici
Zdroj: Wikimedia Commons, N.N./Pitichinaccio, Public domain

Kdo by neznal dva slavné věrozvěsty Cyrila a Metoděje, jejichž svátek připadá na 5. července? Na svých cestách po sobě zanechávali něco na způsob podpisu, každý tak věděl, kudy kráčeli. Po smrti se z nich stali svatí a ochránci. A nezapomeňme na pranostiky. I v těch se jejich jména objevují.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 07. 2023 11:00

Svatí Cyril a Metoděj byli křesťanští misionáři, kněží, mniši a bratři ze Soluně. Narodili se do aristokratické rodiny se sedmi dětmi. Cyril byl nejmladší. V rámci své misie na Velké Moravě (v roce 863 doputovali na Moravu) se jim podařilo prosadit staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk. Pro tento účel bylo vytvořeno speciální písmo zvané hlaholice.

Učenec a úředník

Konstantin byl mladší než Metoděj. Přesto patřil k nejvýznamnějším učencům, teologům a řečníkům své doby. Působil jako profesor filozofie v Konstantinopoli. Vedl také několik zahraničně politických misí. Několik let žil se svým bratrem v klášteře, kde započala jejich spolupráce. Mnichem se stal krátce před svou smrtí v Římě, kde přijal řeholní jméno Cyril.

Metoděj pracoval v mládí jako byzantský úředník. Jakmile se dal dohromady se svým bratrem, zúčastnil se několika zahraničních cest. Po bratrově smrti pokračoval v kázání na Velké Moravě. Společné dílo se mu podařilo úspěšně završit. Mezi jeho největší úspěchy patří zřízení moravsko-panonské arcidiecéze, v níž se pak stal arcibiskupem.

Cyrilometodějský kříž

Na svých poutích stavěli věrozvěstové takzvané cyrilometodějské kříže, což byl takový jejich podpis a zároveň důkaz toho, že se v dané oblasti pohybovali. Byly vyrobené z pískovce a velmi hrubě opracované. V této tradici je následovali i jejich žáci. Lze je tak spatřit na spoustě míst.

Říká se mu také dvojramenný kříž. Věrozvěstové jej převzali od byzantských císařů a metropolitů řecké církve, kteří ho používali. Dodnes je také považován za kříž biskupský. Kratší břevno má značit tabulku, na níž Pilát nechal napsat jméno a vinu Ježíšovu.

Pranostiky

  • Cyril a Metoděj - první ovčí pastvy.
  • Crhy a Strachoty (takto byli věrozvěstové nazýváni v barokní literatuře) - svině vyžeň za ploty.
  • Crha a Strachota vyhání ptáčníky z búdy a pastuchy do búd.
  • Crha a Strachota - pro hotaře (hlídač polí) robota.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Cyril a Metoděj

Pranostik.cz: Cyril a Metoděj

Českézvyky.cz: Svaté nebe - sv. Cyril a sv. Metoděj, Den slovanských věrozvěstů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články