Yorkshirský Rozparovač měl manželku z Československa: Přiznal se jí až po 13 vraždách

Yorkshirský Rozparovač měl manželku z Československa: Přiznal se jí až po 13 vraždách
Zdroj: Profimedia

Jaké je to žít vedle brutálního sériového vraha, který se doma chová jako vzorný manžel? Soniu Sutcliff ani ve snu nenapadlo, že by právě její muž Peter byl Yorkshirským Rozparovačem, který v Anglii mezi roky 1975 až 1980 zmasakroval třináct žen.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 10. 2021 11:00

Peter Sutcliffe, známý pod přezdívkou Yorkshirský Rozparovač, prý vraždil kvůli negativní zkušenosti s prostitutkou. Jak bylo ale možné, že si jeho manželka Sonia ničeho nevšimla? Nebylo jí divné, že se Peter toulá po nocích v ulicích?

Schizofrenička a vrah

Sonia Szurma, původem z Československa, se s budoucím manželem Peterem seznámila na diskotéce. Kdyby ale poslouchala svého otce, který jí zakazoval bavit se v barech, ušetřila by si pozdější šokující odhalení. Osud však rozhodl jinak a ona se do řidiče kamionu bezhlavě zamilovala. Během studia na pedagogické škole byla Sonii diagnostikována paranoidní schizofrenie. Peter měl často co dělat, aby ustál její ničím nevyprovokované výbuchy vzteku.

Podle reportérky Barbary Jones, která se Soniou udělala rozhovor v 80. letech, byla prý tou nejvíce podrážděnou a zároveň nejchladnější osobou, jakou kdy potkala. Nabízí se tak otázka, zda měl Peter vraždění takzvaně v krvi, nebo mu psychiku narušilo Soniino nevypočitatelné chování. Ať už to bylo jakkoli, poprvé zaútočil už v roce 1969.

Nejasný motiv Yorkshirského Rozparovače

Motiv řádění Petera Sutcliffa nebyl nikdy zcela objasněn. Pracovalo se i s tezí, že stejně jako Jack Rozparovač mohl mít špatnou zkušenost s prostitutkou. Nikdy to však nebylo spolehlivě potvrzeno. Modus operandi byl ale vždy téměř identický. Ženy praštil zezadu kladivem do hlavy a poté ubodal k smrti. Druhou oběť, Emily Jackson, bodl téměř padesátkrát. Poté na její tělo dupl tak prudce, že na kůži zanechal otisk podrážky.

Policistům brzy došlo, že mají co do činění se sériovým vrahem. Na jeho dopadení byl sestaven tým čítající až 150 osob. Přesto se jim ho nedařilo polapit. Zadařilo se až v roce 1977. V kabelce zavražděné prostitutky Jean Jordan našli pětilibrovou bankovku. Tu se jim podařilo zpětně vystopovat až do banky. Počet podezřelých se zúžil na “pouhých” 8000 osob. Mezi dotazovanými byl i Peter Sutcliffe. Sonia však zatím o ničem nevěděla, a tak mu poskytla dostatečně věrohodné alibi. Dva měsíce po výslechu zaútočil na prostitutku s uměleckým jménem Marilyn Moore. Ta ale útok přežila a kriminalistům se konečně do rukou dostal jeho popis.

Pravda vychází najevo

Peter Sutcliffe byl v souvislosti s vraždami vyslýchán celkem devětkrát. Policie ovšem neměla nikdy dostatek důkazů na to, aby jej zatkla. To se změnilo 2. ledna 1981. Dva strážníci spatřili Petera v autě s prostitutkou. Když si nechali ověřit jeho SPZ, zjistili, že je falešná. To jim stačilo k zatčení. Na stanici navíc zjistili, že odpovídá popisu Yorkshirského Rozparovače. Po dvou týdnech výslechů a nalezení odhozených nožů (jeden byl na místě, kde stálo vrahovo auto, druhý ukryl na toaletě policejní služebny) se konečně přiznal.

Vyšetřovatelé ale nebyli jediní, kdo zjistili hrůznou pravdu. Rozhodl se přiznat i své ženě, která stále nic netušila. „Co se děje, Petere,” zeptala se ho na stanici. Jsem Yorkshirský Rozparovač. Všechny ty ženy jsem zavraždil já,” měl údajně odpovědět. Jak to, že nepojala nikdy ani sebemenší podezření? Nikdy jsem neměl na sobě ani kapku krve. Všechno oblečení jsem si pral sám,” dodal. Stejně šokovaná byla i porota, jenž ho nakonec odsoudila ke dvaceti doživotním trestům.

Manželka Yorkshirského Rozparovače

Sonia se mezitím nechtěně stala celebritou. Několik dalších let proto soustavně podávala žaloby na tisk za urážky na cti. Dokonce vyhrála i odškodné. Za Peterem sice chodila, ale ne tak často, jak si přál. Neměla k tomu důvod. S novým manželem chtěla začít zase žít klidný život. Snad se jí to už konečně podaří. Yorkshirský Rozparovač totiž v listopadu minulého roku zemřel na covid. Sonia, které letos bylo 70 let, má možnost udělat za vším tlustou čáru.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Peter Sutcliffe

Allthatsinteresting.com: Meet Sonia Sutcliffe, the oblivious wife of Yorkshire Ripper Peter Sutcliffe

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články