Historický kříž v Klecanech ukrýval překvapení. Na restaurátory vypadl starý vzkaz

Restaurování křížku V. B. Třebízského v Klecanech. Vzkaz nalezený v základech.
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Historický kříž, který coby připomínka spisovatele V. B. Třebízského stával desítky let u středočeských Klecan, ukrýval vzkaz z dávné minulosti.Při restaurování na jaře 2021 ze základů křížku vypadl dopis, který tu byl schovaný od poslední opravy. „Pomník postaven (obnoven) Antonínem a Romanem Mayerem za pomoci Ladislava Kertésze a Michala Kertésze. U příležitosti stého výročí V. B. Třebízského," zní rukou psaný vzkaz.Renovace křížku V. B. Třebízského se ujali restaurátoři Michal Picek a Dušan Nazarij.„Na kříži bylo stáří opravdu znát. Během desítek let se některé části zlomily, opravené byly jen v rámci možností, my vše vracíme do původního stavu," vysvětlil Picek.+ 4 fotky+ 5 fotek

Historický kříž, který desítky let stával v háji u středočeských Klecan, ukrýval vzkaz z minulosti. Při restaurování z něj nyní vypadl dopis, který tu byl schovaný od poslední opravy, tedy od roku 1980.

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 05. 2021 12:30

Kříž je připomínkou spisovatele Václava Beneše Třebízského (1849-1884), který v Klecanech pobýval a tvořil. Původně tu stával dřevěný kříž. Ten prošel v roce 1980 obnovou, dřevěné části byly vyměněny za kovové a hlavně - v základech byl skryt vzkaz pro příští generace.

Restaurátora nález překvapil

Na jaře 2021 byl kříž, po desítkách let již značně poškozený, demontován. Převzal si ho restaurátor-kovotepec Michal Picek, kterého nález dopisu velmi potěšil. „Vzkaz byl velkým překvapením. Až křížek zrekonstruujeme, dáme tam nejspíš podobný, tedy s tím, kdy jsme ho zrekonstruovali a kdo na něm dělal," svěřil se Michal Picek webu Lifee.cz během restauračních prací ve své klecanské dílně.

Ukázal i starý dopis, vzkaz našich předků. „V Klecanech dne 28. 7. 1980. Pomník postaven (obnoven) Antonínem a Romanem Mayerem za pomoci Ladislava Kertésze a Michala Kertésze. U příležitosti stého výročí V. B. Třebízského," zní rukou psaný vzkaz na zažloutlém papíře.

Restaurování trvalo týdny

Na renovaci historického křížku pracoval Michal Picek a jeho kolega Dušan Nazarij zhruba měsíc. „Na kříži bylo stáří opravdu znát. Během desítek let se některé části zlomily, opravené byly jen v rámci možností, my vše vracíme do původního stavu," doplnil Picek.

Nejvíce poškozená místa byla nejdříve vyčištěna speciálním kyselinovým roztokem podle předlohy, která je stará asi 150 let. Po vyčištění byla prorezivělá místa opravena speciálním tmelem. A kolik taková renovace stojí? „Dělali jsme to za symbolickou cenu, sami jsme se vlastně nabídli. Jinak je to odhadem kolem dvaceti tisíc korun, spíše o něco více," dodal restaurátor.

Vzkaz i pro budoucí generace

Dnes už je zrestaurovaný křížek zpátky na svém místě v Benešovce. „Na své místo v Klecanském háji byl navrácen opravený křížek. Stejně tak, jako nám v jeho základech nechali vzkaz naši předchůdci, i my jsme do základů umístili vzkaz pro příští generace - krabičku s několika předměty z dnešní doby. Kromě kopie dokumentu, který byl nalezen při demontáži, jsme zde zanechali dopis, platné mince, pamětní minci vydanou k 700 letům města, denní tisk, Klecanský zpravodaj a brožury o městě a V. B. Třebízském. Třeba to všechno někdo najde za několik staletí," dodává starosta Klecan Daniel Dvořák.

Kdo byl V. B. Třebízský

Václav Beneš Třebízský (1849-1884) byl český spisovatel a katolický vlastenecký kněz–buditel, jehož jméno je dnes pro veřejnost neprávem nepříliš známé. Třebízského romány jsou podobné tvorbě Aloise Jiráska. I jeho oblíbeným tématem bylo husitství, ale věnoval se také jiným obdobím českých dějin, od prvopočátků až po 19. století. Zemřel na tuberkulózu v Mariánských Lázních.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články