Hollywood hledá kočičí star: Podmínkou pro roli v hororu byl podlý pohled, na konkurz dorazilo 152 šelem

Velký kočičí konkurz: Roli v hororu podle povídek Edgara Allana Poea měla dostat kočka s opravdu podlým pohledem
Zdroj: Wikimedia Commons/Los Angeles Times photographer, Public domain

V roce 1961 se Ralphovi Craneemu, legendárnímu fotografovi časopisu Life, podařilo pořídit vskutku neobvyklou fotografii. V Hollywoodu se konal konkurz na roli v adaptaci povídek od Edgara Allana Poea. Bylo potřeba najít černou kočku, která by vyděsila diváky...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 06. 2023 11:00

Byly tam velké černé kočky, malé i šedé. Nechyběla koťata i zcela bílá kočka, která byla pouze v roli doprovodu svého černého kočičího kamaráda. Jedna majitelka dokonce potřebovala první pomoc. Opodál stojící nervózní šelmička jí totiž skočila na nohu. Asi se jí nelíbila,” napsal 28. listopadu 1961 list Los Angeles Times.

Smutek majitelů koček

Filmaři nakonec oznámili, že hlavní roli obsadila speciálně vycvičená kočka. Než se mezi majiteli domácích šelem stačila usadit frustrace z toho, že se jejich kočka neobjeví v hororu Historky hrůzy (1962), který se měl natočit podle příběhů Edgara Allana Poea, došlo k dalšímu oznámení. Pro každý případ se ještě hledali náhradníci a “modelky a modelové” pro plakáty.

Podmínkou byl dostatečně podlý pohled. Tento požadavek nebyl pro černé kočky něčím nesplnitelným. Vždyť byly pro svou barvu dlouho spojovány s temnými silami. A stejně byli stigmatizováni i jejich majitelé, které lid považoval za čarodějnice a čaroděje. Černé kočky byly pronásledovány stejně urputně jako lidé. Inkvizice se domnívala, že jsou jakýmsi prostředníkem mezi pánem pekel a čarodějnicemi. Jen díky nim prý mohly ženy čarovat a sesílat různá prokletí. Postupem času se ale od tohoto tmářství upustilo a černé kočky se staly nedílnou součástí mnoha domovů.

Nejslavnější černé kočky Hollywoodu

Vraťme se ale ještě k filmu Historky hrůzy, do kterého se hledala černá kočka. Hlavní lidské role si zahráli veteráni žánru Vincent Price a Peter Lorre a režíroval je neméně slavný Roger Corman. Kočičí dějová linka sleduje nevěru, která skončí tím, že podváděný muž zaživa pohřbí svou manželku i jejího milence. Policii v pátrání pomůže děsivé mňoukání ze sklepa. Proboří zeď a najde nejen mrtvé milence, ale také černou kočku.

Zatímco ve filmu hrála vycvičená profesionálka, pro propagační účely bylo z oněch 152 kousků vybráno sedm s dostatečně podlým pohledem...

Černá kočka se neobjevila pouze v Historkách hrůzy. Vzpomínáte třeba na Salema od Sabriny? Nikdy neměl nouzi o vtipné hlášky. Kreslený Sylvester z Looney Tunes sice nebyl úplně černý, avšak na jeho dobrodružství se žlutým kanárkem Tweetym nelze zapomenout. A co teprve Lízina Sněhulka II.? Její “docela” dobrý vztah se Spasitelem byl důkazem, že i takto rozdílná zvířata se mohou přinejmenším tolerovat.

Zdroje informací:

CSFD.cz: Historky hrůzy

Cats.org.uk: Famous black cats from movies and TV 

Rarehistoricalphotos.com: Searching the future feline star: The black cat audition in Hollywood, 1961

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články