Dokáže kočka sníst člověka? Osud španělské důchodkyně ukazuje, že se neštítí ničeho

Dokáže kočka sníst člověka? Osud španělské důchodkyně ukazuje, že se neštítí ničeho
Zdroj: Unsplash

Odvěkým přítelem člověka byl vždy pes, ale co kočky? I ony umí dávat najevo svou lásku, ale jen tehdy, když se jim to zrovna hodí. Nic naplat, jsou to především nezávislé šelmy. Znamená to tedy, že se řídí hlavně svým pudem? Jinými slovy, když nás před nimi trefí šlak a nebudou mít několik dnů co jíst, pochutnají si na naší mrtvole?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 04. 2022 14:00

Představte si následující situaci: Zrovna se chystáte na rande a pro jistotu ještě začnete žvýkat mentolovou žvýkačku, abyste měli stoprocentně svěží dech. Vtom vám zaskočí a začnete se dusit. Pomoc nikde, a tak vám těsně před smrtí ještě proběhne hlavou: Kdo nakrmí mou kočku?" Vaše šelma udělá pravděpodobně jednu věc. Lehne si na vaše zhroucené tělo a usne.

Sežrat, či nesežrat?

Určitě jste již někdy četli, že nějaká kočka hodovala na svých zesnulých majitelích. Pravdou je, že nemusí jít o pouhou městskou legendu. Třeba loni sežraly kočky v Madridu 79letou Španělku, která několik dekád žila sama se svými chlupatými mazlíčky. Bohužel byla objevena až čtyři měsíce po smrti a částečně snědena. V bytě bylo pět mrtvých koček a dvě ve špatném stavu, které končily v útulku.

Podle webu Senior Cat Wellness není zcela nereálné, aby kočka, v případě velkého hladu, nepozřela kus ze své mrtvé paničky. Konzervy, kapsičky a granule jsou pravděpodobně zavřené někde ve skříni. A tlapkami se navíc velmi špatně otevírají.

Kočky jsou od přírody masožravci. Milují kuřecí, vepřové i hovězí, a pokud možno na úrovni šéfkuchaře (kocour autora článku není výjimkou). Lidé, stejně jako ostatní savci, mají kosti obalené hutnou svalovinou, což by kočku zasytilo. Primárně však není nastavená na pojídání něčeho mrtvého. Uchýlí se k tomu jen ve velmi vzácných případech.

Kočka není sup

Domestikací a průmyslově vyráběným krmivem jsme z kočky vymýtili jakékoli choutky po mrchožroutství. Kočka je ochotná maximálně sežrat to, co si sama uloví, ale několik dní starou mrtvolu? To by na tom musela být hodně špatně. A upřímně - dotyčný člověk by musel žít v pustině, aniž by někdo zjistil, že už odešel na onen svět.

Každopádně, pokud k tomu doopravdy dojde, sežere vás kočka ještě předtím, než se začnete rozkládat. Zřejmě půjde po obličeji, ten je pro její malé zoubky nejměkčí. Pohřeb s otevřenou rakví se pak jaksi už nekoná. Jakmile kůže ztvrdne a maso začne zapáchat, kočka bude raději hladovět.

Pozře kočka člověka?

Jaký z toho všeho plyne závěr? Kočka divoká by se v extrémní situaci k pojídání lidského masa zřejmě uchýlila mnohem dříve než rozmazlený, a “nejdůležitější” člen domácnosti. Ale ve všech případech by to bylo až po smrti. Dokud budete dýchat a svého mazlíčka krmit, určitě si na vás nesmlsne.

Zdroje informací:

Grunge.com: Do cats really eat their owners if they die?

Seniorcatwellness.com: Will Cats Eat You If You Die In Your Home?

9news.com.au: Elderly woman in Spain eaten by cats after her death

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články