Svérázný Josef Kemr: Lubě Skořepové hlídal počestnost, miloval kočky a spal v rakvi

Svérázný Josef Kemr: Lubě Skořepové hlídal počestnost, miloval kočky a spal v rakvi
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Česká filmová komedie režiséra Oldřicha Lipského vznikla v roce 1970. Příběh s Lubomírem Lipským v hlavní roli začíná tím, že si cestující ve vlaku čte napínavý komiks.V bytě nic netušícího učitele literatury George Camela (Lubomír Lipský) se začnou objevovat mrtvoly, kdykoli otevře dveře.Jedná se o oběti dvou zločineckých gangů z Michaga a ze San Boniga, které zápasí o šek na milion dolarů. George Camel se zaplete do nebezpečné hry, kterou si ale sám vlastně moc neuvědomuje.+ 4 fotky+ 5 fotek

Josef Kemr, kterého si dnes můžeme připomenout komedií Čtyři vraždy stačí, drahoušku, patří bezesporu mezi nejvýraznější postavy české kinematografie. A nejen to. Díky povaze exota se postaral o vskutku zajímavé historky. Takovou je třeba ta, jak se připravoval na vlastní smrt.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 03. 2022 11:00

Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Život učitele literatury George Camela (Lubomír Lipský) je jedním slovem nudný. Vše se změní až s příchodem šéfky gangu Kathy (Iva Janžurová). Ta v kantorově bytě v penzionu paní Harringtonové (Marie Rosůlková) ukryje šek na jeden milion dolarů, po němž pátrá i znepřátelená banda kriminálníků. Na krimi komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku od režiséra Oldřicha Lipského se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Josef Kemr miloval kočky

Se svou slabostí pro kočky se Josef Kemr svěřil herečce Lubě Skořepové, se kterou ho pojilo dlouholeté přátelství. Její rodiče ho dokonce požádali, aby jí v Praze hlídal počestnost. Ve skutečnosti to však vypadalo tak, že ji pouze upozornil na to, když se chystali ji navštívit. Pečený králík u Skořepových ho však nikdy neminul, za to, že se umí tak hezky postarat o jejich dceru.

Ale zpět ke kočkám. „Měla jsem raději psy, ale časem jsem přišla na chuť i kočkám. Pepa mi stále tvrdil, že kočky jsou věrnější, lepší a tajemnější. Měl jich osm a o každé z nich mluvil s láskou,” vzpomínala Skořepová.

Josef Kemr a rakovina žaludku

Zprvu se to mohlo jevit jen jako pouhý žert, i když notně bizarní. Jak řekla jeho kolegyně Helena Růžičková, Josef Kemr se připravoval na smrt spaním v rakvi, aby si vyzkoušel, jaké to je. Ve skutečnosti ale možná tušil, že se blíží jeho konec. A bohužel měl pravdu. Osudnou se mu stala rakovina žaludku, která se rozšířila až do krku.

Kemr se přitom stále tvářil, jako by se nic nedělo. Prožíval však ukrutné bolesti. Od lékařů chtěl vědět, zda bude žít. A pokud ne, kladl jim na srdce, aby jej o blížícím se konci bezprostředně informovali.

Josef Kemr točil i na nemocničním lůžku

Jakožto silně věřící člověk se smrti nebál. I proto stihl natočit ještě jeden ze svých posledních snímků V erbu lvice (1994), kde ztvárnil starého a blouznícího ducha. Před natáčením zpravil o svém zdravotním stavu režiséra Ludvíka Rážu, neboť právě „režisér a maminka by měli vědět všechno”. Štáb kvůli jeho zdravotnímu stavu počítal s tím, že poslední dotáčky budou náročné.

Nakonec museli hercův nemocniční pokoj proměnit ve srub, kde jeho filmová postava bydlela. Premiéry snímku V erbu lvice, ke které došlo až v dubnu 1995, se již bohužel nedožil. Josef Kemr zemřel 15. 1. 1995 ve věku 72 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Josef Kemr 

Deník.cz: Josef Kemr: Pan herec a ikona protestů. Odpor k Sovětům dával originálně najevoFilm o české světici byl v mnohém prokletý. Pro tři herce se stal prokletým 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články