Říkali jí Krásná Marie: Hlavu nejslavnější brazilské banditky vystavovali pro výstrahu

Říkali jí Krásná Marie: Hlavu nejslavnější brazilské banditky vystavovali pro výstrahu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
K vůdci loupeživé bandy Lampiãovi přivedlo Marii nešťastné a bezdětné manželství.
Přestože zabila mnoho lidí, je dnes oslavována jako lidová hrdinka.
V roce 2006 bylo v jejím rodném domě vybudováno muzeum.
Každý rok se v den její smrti provádějí pietní akce, kterých se účastní i její dcera Expedita.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Historie většinou zná mužské bandity, ale v případě Marie Bonity je tomu přesně naopak. Ke kariéře lupičky ji přivedlo nudné a bezdětné manželství. Její příchod do tábora zločinců přivedl k tlupě další ženy. Konec celého gangu však byl neslavný. Jejich uťaté hlavy byly vystavovány na různých místech jako výstraha ostatním.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 11. 2020 13:00

Maria Gomes de Oliveira alias Maria Bonita se měla narodit 8. března 1911. Tento údaj nebyl dosud potvrzen. V mládí se přidala k slavnému banditovi Lampiãovi a stala se jeho družkou. Jejich gang páchal ty nejhorší možné zločiny. Přezdívku Krásná Marie měla údajně získat díky brazilským novinářům.

Pomsta

K životu banditky byla Maria dohnána nudou. Než se seznámila s vůdcem bandy, žila v nešťastném, a hlavně bezdětném manželství s obuvníkem Zé de Nenémem. Lampião, vlastním jménem Virgulino Ferreira da Silva, byl ve své době nejslavnějším brazilským lupičem. Na dráhu zločinu ho přivedla touha po pomstě. Jeho otce totiž v roce 1919 zabila policie. Od tohoto okamžiku se Lampião zatvrdil a stal se velmi násilným.

Maria s vůdcem banditů otěhotněla celkem třikrát, přežilo však jen jedno dítě. Dceru Expeditu pak vychoval Virgulinův bratr, který se jako jediný nestal psancem. Krásná Marie však nebyla jedinou ženou v táboře. S postupem času přibývaly další, v Lampiãově družce viděly svůj vzor. Všechny děti, které se v jejich táboře narodily, poté putovaly ke kněžím, přátelům či příbuzným.

Hrůzné zločiny

Zbraně si gang, který si říkal Cangaço, obstarával krádežemi od příslušníků policie a různých paramilitárních skupin. Aby měli z čeho žít, přepadávali malá města a farmy, kde se často dostávali do přestřelek s ozbrojenými složkami. Během svých nájezdů zabíjeli lidi i dobytek, brali rukojmí kvůli výkupnému, plenili, mučili i znásilňovali.

Ženám v gangu se říkalo cangaceiras a byly vycvičené stejně dobře jako muži. I ony musely počítat se ztrátami během přestřelek. Bonita, spolu s další spolubojovnicí, na to doplatila vlastním životem. Banditce jménem Dadá museli v táboře amputovat nohu, jinak by svému zranění podlehla. Loupili v sedmi brazilských státech, jejich řádění se však již chýlilo ke svému konci.

Zrada

Gang Cangaço byl zrazen člověkem, kterému věřili. 28. července roku 1938 byli přepadeni ve svém úkrytu na jedné farmě policejním oddílem, který se na ně vybavil kulomety. Během krátké přestřelky umírá Maria, Lampião a devět dalších členů. Dalším čtyřiceti se podaří utéct. Policie považuje celou akci za velmi úspěšnou a hodlá to hlasitě oznámit.

Mrtvolám zločinců jsou useknuty hlavy, až na Mariu, ta ještě žije. Je sťata těžce zraněná, ale při plném vědomí. Hlavy jsou pak naloženy do směsi lihu a soli a vystavovány na různých místech, aby působily odstrašujícím dojmem. Po prozkoumání v antropologickém ústavu jsou v roce 1969 ostatky pohřbeny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Maria Bonita

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články