Kruté zbraně minulosti: Na nepřítele se posílaly zapálené kočky, lišky nebo ptáci

Kruté zbraně minulosti: Na nepřítele se posílaly zapálené kočky, lišky nebo ptáci
Zdroj: Wikimedia Commons/Franz Helm, Public domain

V zájmu vítězství někdy armády sáhnou i po netradičních způsobech boje. A někdy jsou mimořádně barbarské. Jak jinak si lze vysvětlit obrázek pocházející ze 16. století, na němž je zobrazená kočka s doutnajícím soudkem na zádech? Připomíná jakousi předpotopní raketu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 10. 2021 09:00

Byly kočky skutečně využívány v bitvách, anebo šlo o pouhý vtip, či nápad, který se nikdy nezrealizoval? Určitou logiku to mělo. Málokdo by si jich všiml, přestože mohly napáchat obrovskou škodu a třeba založit požár.

Vybuchující zvířata

Jako prvního napadlo stvořit “raketovou” kočku Franze Helma, odborníka na dělostřelectvo z Kolína nad Rýnem. Prošel armádou Karla V., kde bojoval proti Osmanské říši. Poté jeho služeb využili i vévoda Albrecht V. Bavorský a Louis X. Ty zaujalo Franzovo pojednání Buch von den probierten Künsten, v němž zúročil své zkušenosti z bojů.

Kromě velmi odvážných návrhů katapultů v něm bylo možné najít i neobvyklé kresby koček a ptáků, kteří měli na zádech připevněná zařízení připomínající doutnající soudky. O stovky let později se Mitch Fraas z univerzity v Pensylvánii rozhodl text přeložit a rozluštit jeho poselství.

Jak podpálit hrad?

Malby raketových koček se objevily v sekci s názvem “Jak podpálit hrad, když selžou všechny ostatní pokusy”. Helm v ní detailně popsal, jak lze teoreticky dosáhnout toho, aby nepřátelské ležení zachvátily plameny. „Zvířeti stačí na hřbet připevnit vak či sud naplněný hořlavým materiálem, ten pak zapálit a vypustit jej blízko hradu nebo města. Tvor bude vyděšený, a tak se schová kupříkladu ve stodole plné suché slámy.”

Proč ale zrovna kočka? Vztah ke vrnícím domácím mazlíčkům byl v období honů na čarodějnice poměrně komplikovaný. Jakožto údajné služebnice ďábla byly asociovány s chaosem a strachem. Kdo jiný by měl vyvolat všeobecnou paniku na straně nepřítele než právě kočka...

Od teorie k praxi

Byly kočky, anebo ptáci skutečně někdy použiti v nějaké bitvě? Podle Fraase je to více než nepravděpodobné. Navíc podobný nápad vznikl již v biblických dobách. Slavný starozákonný soudce a bojovník Samson nechal připevnit k ocasům tří stovek lišek planoucí pochodně.

Nejznámější je ale případ z roku 946. Kyjevská kněžna Olga dala po neúspěšném obléhání Iskorosteně, hlavního města Drevljanů, připevnit k nohám ptáků zapálenou koudel se sírou. Ti pak celé město zapálili. Část obyvatel byla zabita, ostatní se vzdali. Olze už nic nebránilo v tom, aby se ujala vlády nad Kyjevskou Rusí.

Zdroje informací: 

Nationalgeographic.com: Why do 16-th Century Manuscripts show cats with flaming backpacks? 

Warhistoryonline: 16th century rocket cats: brilliant warfare tactic or terrible idea? 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články