TOP 3 místa, kde lidé slouží kočkám: Jedno z nich nabízí neobvyklou památku na Ernesta Hemingwaye

TOP 3 místa, kde lidé slouží kočkám: Jedno z nich nabízí neobvyklou památku na Ernesta Hemingwaye
Zdroj: Wikimedia Commons/Nordic Museum, Public domain

Říká se, že lidé ovládli všechny kouty světa. Není tomu tak. Někde se musí klanět kočkám, neboť jsou v početní převaze. Taková místa jsou ale zároveň vyhledávanými turistickými destinacemi. Někdo se holt rád brodí mořem zdvižených ocásků.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2021 16:30

Překrásný řecký ostrov Syros uprostřed Egejského moře se stal útočištěm pro rovných pětašedesát zvířat. A co teprve domov Ernesta Hemingwaye v Americe. Ten je obýván kočkami se zvláštní vadou...

Kočičí ostrov Aoshima

Ne nadarmo se ostrovu Aoshima přezdívá kočičí, na jednoho obyvatele zde připadá až šest koček. Celkově jich tam žije okolo 120. Než se na ostrově usídlili chlupatí obyvatelé s fousky, obývala tento kousek pevniny malá rybářská komunita. Nenašli byste tam žádné obchody, ulice ani restaurace. Jako dopravní prostředek slouží trajekt, jenž najednou pojme 34 osob.

Přesto je toto místo vyhledáváno turisty. Kočky jejich příjezd vždy nedočkavě vyhlížejí. Návštěvník totiž nikdy nepřijde s prázdnou. A jak se tam vůbec tato zvířata dostala? Přivezli je tam rybáři, kteří se chtěli zbavit hlodavců. Od té doby se začaly kočky nekontrolovatelně množit. Několika zbývajícím starousedlíkům toto uspořádání nevadí. Vědí, že tam jsou proto, aby kočkám sloužili...

Útočiště po pouliční kočky

Další místo, které je doslova zamořeno kočkami, vzhledem k jeho rozloze, je malý řecký ostrov Syros. Celé území slouží jako útočiště pro zhruba pětašedesát šelmiček. Kastrování, léčení a krmení „bezdomovců” zajišťuje charitativní organizace Joan Bowell. Kdo by měl zájem, může si pak skvělého domácího mazlíčka adoptovat.

Ostrůvek Syros byl poměrně neznámý až do roku 2018, kdy se na stránkách organizace Joan Bowell objevil následující inzerát: „Hledáme správce, který má blízko k přírodě a preferuje klid. V zimním období zde panuje pohoda, jen v létě je to trošku náročnější. S našimi kočičími kamarády se ale nikdy nebudete cítit osaměle.” Džob se brzy stal virálním. Proč? Prý stačilo pracovat jen čtyři hodiny denně. Ubytování bylo zajištěno v moderním domku se zahradou a bezkonkurenčním výhledem na Egejské moře. Plat se pohyboval, v přepočtu na koruny, okolo 11 000. Nic moc, ale i přesto Joan přišlo až 40 000 životopisů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cats of Syros (@catsofsyros)

Ernest Hemingway a jeho šestiprstá kočka

Bývalý dům (nyní muzeum) literárního giganta Ernesta Hemingwaye v Key Westu na Floridě nabízí jednu velkou zvláštnost. V roce 1931 se do něj spisovatel nastěhoval i se svou kočkou trpící polydaktilií. Tato tělesná vada se vyznačuje tím, že má zvíře na předních tlapkách šest prstů místo pěti. Záhy se v okolí začaly rodit stejně postižené kočky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Handmade Gifts For Cats (@houseofcatco)

V současnosti žije v muzeu asi padesát koček. Mohou být doslova všude. Dokonce mají svůj kočičí dům, kde má každá z nich vlastní „pokoj”. A to není vše. Spousta předmětů a dekorací připomíná svým tvarem tyto chlupaté mazlíčky. Vrcholem všeho je speciální fontána, která slouží jako pítko. Tu kdysi nainstaloval sám Ernest Hemingway.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: 7 places around the world that are absolutely overrun with cats

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články