Ernest Hemingway: Hrál na violoncello, boxoval a psal jedinečnou metodou ledovce

„Malá láska soudí přísně a zaniká, velká odpouští a tím se dále zvětšuje.“
Zdroj: Profimedia
„Je mnohem lepší, když je člověk veselý, a má to i něco do sebe. Je to, jako bys ještě zaživa dosáhl nesmrtelnosti.“„Člověk není k stáru moudřejší, je jen opatrnější.“
„Vždycky dělej střízlivý to, co jsi tvrdil, že uděláš, když jsi byl opilý. To tě naučí držet jazyk za zuby.“
„Morální je to, po čem se cítíte dobře, nemorální to, po čem se cítíte špatně.“
+ 6 fotek+ 7 fotek

Představitel ztracené generace Ernest Miller Hemingway by dnes oslavil 120. narozeniny, proto je ten správný čas na autora oceněného Pulitzerovou i Nobelovou cenou zavzpomínat.

Petra Járková
Petra Járková 21. 07. 2019 08:00

Rozporuplná povaha

Ernest Hemingway vyrůstal v rodině lékaře, který vlastním příkladem a nadšením záhy v synovi vzbudil lásku k přírodě, lovu a sportu. Jeho matka byla velice zbožná a chtěla z něj mít slušně vychované dítě. Hrál na violoncello a přitom boxoval. Během studia na střední škole se pokoušel o verše, povídkové črty a sloupky do novin.

Metoda ledovce

Navenek působil tvrdě jako diamant. Obrousily ho ale city a pocity, které probleskují pod povrchem jeho minimalistických děl a naplno září v jeho moudrých citátech. Nejen ve svých dílech používal tzv. metodu ledovce, tedy eliminaci všeho nepodstatného, aby účinnost textu byla co nejsilnější. 90 % pocitů podle něj bývá nevysloveno, stejně jako je většina ledovce neviditelná. Věty, které se navždy vpálí do papíru, mají být podle něj maximálně opravdové, zbytek, který je v důsledku podstatnější, ale musí zůstat jen tušený, aby se mu čtenářovo nitro mohlo postavit samo. Postavy jeho děl jsou často muži, kteří vedou nebezpečný způsob života.

Vylodění v Normandii

V době nástupu fašismu se stupňuje jeho humanistické cítění, které se současně odráží v řadě jeho děl. V roce 1944 byl jako korespondent přítomen u vylodění v Normandii.

Psaní jako řemeslo

Z jeho textů neodkapává žádný balast. Naopak, jsou prototypem čistoty a stylu. Hemingway začínal jako novinář. Sám později řekl, že ho tohle řemeslo naučilo používat dvě věci – slang a pauzy. Ty jsou totiž leckdy důležitější než slova. Jednu takovou – trvalou – napsal ve svém životě, nejspíš perem namočeným v alkoholu, pomocí pušky 2. července roku 1961, tedy necelé tři týdny před svými dvaašedesátými narozeninami.

Nehoda, nebo sebevražda?

Poslední léta svého života strávil na Kubě. V roce 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu (zastřelil se puškou) a nezanechal po sobě žádný vysvětlující dopis. Jeho smrt bývá také vysvětlována jako nehoda při čištění hlavně. Naopak pro sebevraždu mluví to, že byl zkušený lovec, u kterého je takováto nehoda nepravděpodobná, a jeho problémy s depresemi. Také jeho přátelé se shodli na pravděpodobnosti sebevraždy.

NA TY NESLAVNĚJŠÍ HEMINGWAYOVSKÉ CITÁTY SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články