Norská vesnička Sommaroy chce jako první na světě zrušit čas. Důvodem je neobvyklá anomálie

Obyvatelé norské vesnice Sommaroy se již delší dobu odmítají řídit časem.
Zdroj: Wikimedia Commons/Harald Groven, CC BY-SA 3.0
Norská ostrovní vesnička Sommaroy je idylickým místem, které s pevninou spojuje most, na němž prý turisté nechávají své hodinky.Proč? Místní se totiž kvůli tomu, že jim od května do července nezmizí slunce z oblohy, rozhodli zrušit čas. Svůj způsob života chtěli obyvatelé vesničky zlegalizovat, proto sepsali petici, kterou předali svému poslanci.Turistům se tento nápad velmi líbí. Souhlasí i vědci. Někteří lidé v tom ale vidí pouhou snahu zviditelnit se.+ 1 fotka+ 2 fotky

V roce 2019 se všech 350 obyvatel malé rybářské vesničky Sommaroy rozhodlo podepsat petici za zrušení času a předali ji úřadům. Proč pro ně čas představuje takový problém? A jaký je v tom vlastně háček?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 05. 2021 11:00

Ostrov Sommaroy hostí přímo idylickou stejnojmennou vesničku. Přesně takto si všichni představují domov norských rybářů. Není divu, že kromě rybolovu je podstatným zdrojem místních rovněž cestovní ruch. A jaké by to ještě bylo turistické lákadlo, pokud by skutečně došlo ke zrušení času?

Za vše může Slunce

Vesnici Sommaroy se také přezdívá Vesnice půlnočního slunce. Celých 69 dní v roce jej totiž místní obyvatelé nevidí zapadnout za obzor. V tomto období plyne čas úplně jinak. Pracuje se prakticky kdykoli, lidé se scházejí ve dne i v noci a dětem je úplně jedno, jestli skotačí na hřišti ve tři hodiny odpoledne, anebo ve tři ráno.

„Proč bychom se měli kvůli této anomálii neustále řídit časem, který je v té době obzvláště stresujícím faktorem? Chceme zlegalizovat náš způsob života a ukázat tak všem, kteří zde přijedou, že jde žít i bez deprese a neustálého shonu. Proč bychom nemohli být nonstop flexibilní a dělat všechno tehdy, až budeme chtít? Klidně třeba sekat trávník ve čtyři ráno,” řekl pro The Guardian organizátor petice Kjell OVe Hveding.

Jak to vypadá na Sommaroy?

Celým nápadem byl fascinován také Truls Egil Wyller z norské univerzity v Trondheimu. Ten tvrdí, že celá společnost je řízená časem a vše, co děláme hned od ranního probuzení je řízeno hodinami. „Je tak velmi zajímavé představit si, že bychom si práci rozložili během celého dne dle svého, nečekali na to, až přijde čas na oběd či večeři a dali si něco vždy, jakmile bychom pocítili hlad a šli spát až tehdy, až bychom byli skutečně unavení, a nejen kvůli tomu, že je již pozdě,” uvedl Wyller.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený kittysblu (@kittysblu)

A jak to vůbec v Sommaroyi během celého roku vypadá? Od listopadu do ledna se vesnička ponoří do temnoty. Od února do 18. května slunce vychází a zapadá normálně, pak ale na obloze vydrží až do 26. července. „Máme tady prostě pořád den,” doplnil Hveding. „Užíváme si to ale úplně všichni. Někteří se třeba rozhodnou, že si natřou fasádu domu ve dvě hodiny ráno...”

Ráj bez času?

Myšlenkou na zrušení času byli nadšení i turisté. Ti v návalu euforie nechávají hodinky na mostě, který ostrov spojuje s pevninou. Odmítají se po dobu svého pobytu řídit časem.

Bohužel se pak ukázalo, že to celé byl jenom docela chytrý a úspěšný nápad, jak dostat Sommaroyi víc do povědomí. Ale kdo ví, možná jednou doopravdy někde vznikne výspa civilizace, na níž se nebudeme muset řídit hodinkami...

Zdroje informací:

Theguardian.com: The norwegian island that abolished time: you can cut the lawn at 4am

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články