Záhadné podzemní město Derinkuyu: Osmnáctipatrový labyrint pro dvacet tisíc lidí objevil turecký kutil

Derinkuyu je rozsáhlý podzemní komplex v turecké Kappadokii.
Zdroj: Wikimedia Commons/Nevit Dilmen, CC BY-SA 3.0
Hlavní vchod do podzemního města Derinkuyu střeží obrovský kámen. Prý měl ale pouze odradit nepřátele, neboť do dnešní doby bylo objeveno až šest set dalších přístupů.Součástí komplexu jsou i důmyslně vytvořené větrací šachty.Spousta vstupů do podzemí vede z domů a rezidencí po celém městě.Ač to na první pohled tak nevypadá, areál mohl pojmout až dvacet tisíc osob. + 2 fotky+ 3 fotky

Derinkuyu je skutečně impozantní turecké podzemní město. Má osmnáct podlaží, do kterých se podle odhadů vešlo až dvacet tisíc lidí. Jaký byl jeho účel? A proč toto místo vyhledávají kromě turistů i milovníci záhad?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 05. 2021 16:30

Podzemní město Derinkuyu (v překladu Hluboká studna) mělo začít vznikat od 12. století před naším letopočtem. Poslední obyvatelé odsud odešli teprve před sto lety. Najdeme v něm obytné místnosti, stáje pro dobytek, sklady a také kostel.

Nečekaný objev

Mezi poslední obyvatele Derinkuyu patřili Kapadočtí Řekové. Ti jeskynní komplex navždy opustili v roce 1923, když došlo k výměně obyvatel mezi Řeckem a Tureckem. Na celé město se pak zapomnělo, až na něj narazil překvapený kutil, který v šedesátých letech objevil ve svém domě neobvyklou místnost, jenž vedla do spletité sítě tunelů.

Zanedlouho se výzkumu ujali archeologové. Zatím se jim podařilo zpřístupnit osm pater. Je ale zajímavé, že vchod do tohoto mamutího komplexu střežil pouze obří kámen, který blokoval skutečně malou vstupní chodbu. Obyvatelé Derinkuyu zřejmě netoužili po tom, aby často vycházeli ven. Měla to být jejich skrýš a zároveň nedobytná pevnost. Ostatně, své obyvatele výborně chránil před osmanskými nájezdy po dlouhá staletí

Ohromné město

Derinkuyu rozhodně nesloužilo jen pro krátkodobý pobyt. Na to je příliš dobře vybaveno. Sahá do hloubky až 76 metrů a má v sobě řadu velmi sofistikovaných ventilačních šachet a studní. Kromě zařízení nezbytných pro přežití, mohli obyvatelé podzemního města využívat četné vinné sklípky, společenské místnosti, kaple, a dokonce i školy.

Kdo takto masivní a rozlehlý komplex navrhl a postavil se dodnes neví. Zjistilo se však, že do podzemí lze vstoupit i z jiných domů a rezidencí. Archeologové napočítali až šest set přístupů. Těžký balvan před vchodem tak měl zřejmě za úkol zmást potenciálního nepřítele.

Podzemní říše pro Hitlera

Dle teorie záhadologa Heinricha Kushe mohlo být Derinkuyu součástí podzemního světa, který se rozkládal po celé Evropě. A aby toho nebylo málo, někteří lidé jsou přesvědčeni o tom, že tento podzemní komplex pokrýval celý svět. Mají to dokládat americké báje o různých vstupech do podzemí.

Za tím vším prý stojí jedna z bájných civilizací (Atlantida, indická říše Rama a další). Ve hře je však i legendární Agartha, kterou hledali už Hitler s Himmlerem. Ivan Mackerle kdysi uvedl, že existuje minimálně 52 vchodů do zemských hlubin, které by mohly vést do tohoto legendárního společenství. Už jen je objevit...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Derinkuyu

Atlasobscuracom: Derinkuyu underground city

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články