Skutečný Silent Hill: Podzemí města Centralia zachvátil nekonečný požár, stalo se děsivým městem duchů

Skutečný Silent Hill: Podzemí města Centralia zachvátil nekonečný požár, stalo se děsivým městem duchů
Zdroj: Wikimedia Commons/photo © Brian W. Schaller / License: CC BY-NC-SA 4.0
Centralia. Bývalé havířské město, které se změnilo v jedno z nejděsivějších míst na světě. Odvážili byste se pokračovat?Rozsáhlý požár v uhelných štolách udělal toto město neobyvatelným.Zůstali zde jen ti nejotrlejší. Prý jsou ale hodně divní.Na auto rovnou zapomeňte. Každý musí po svých.+ 3 fotky+ 4 fotky

Americké městečko Centralia se stalo inspirací pro tvůrce počítačové hry Silent Hill. Opuštěná hornická osada, kde musíte šlapat po svých, protože její cesty jsou plné puklin, ze kterých stoupá dým. A když se na chvíli zastavíte a zaposloucháte se, uslyšíte jenom vítr, který se prohání osamělými ulicemi. Je to prvotřídní město duchů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 01. 2021 17:00

Centralia je opuštěné hornické město v Pensylvánii. Lidé se z něj začali stěhovat v šedesátých letech, kdy v uhelných dolech vypukl rozsáhlý požár, který trvá dodnes. Několik starousedlíků se však rozhodlo svůj domov neopustit a v roce 2020 napočítaly úřady v Centralii celkem devět obyvatel.

Osudová chyba

Psal se 27. květen 1962 a vedení města požádalo místní hasičský sbor, aby zlikvidoval nepovolenou skládku. Zdálo se, že půjde jen o další rutinní práci. To by se ale nemohla stát osudová chyba. Hasiči se totiž rozhodli, že nejlepší bude odpadky zapálit. Ty se však nacházely v ústí uhelného dolu.

Nahromaděné kupy odpadků začaly vydávat tak silný žár, že se plameny rozšířily i do šachty, kde zapálily jemný prach, od něhož se vznítily doposud nevytěžené zásoby uhlí. Zanedlouho se požár rozšířil do všech štol pod městem. Místním to bylo zprvu jedno. Oheň nebyl vidět, a navíc nijak nezasahoval do jejich životů. Radní se pokusili požár několikrát uhasit, ale marně.

Masový exodus

Až na konci sedmdesátých let došlo obyvatelům Centralie, že to zase taková legrace nebude. Z podzemí stoupaly na povrch jedovaté plyny, modré nebe se změnilo na depresivní šeď. Když začalo pršet, pokryla celé město špína, neboť spolu s vodou padal na zem i popel. První se odvážil promluvit na veřejnosti starosta a majitel čerpací stanice, když ve své podzemní nádrži naměřil teplotu osmdesát stupňů.

V roce 1981 se propadl obrovský kus zahrady a vznikla desítky metrů hluboká díra. Do hořící pasti se propadl i dvanáctiletý chlapec, kterého se podařilo zachránit za pět minut dvanáct. Ve Washingtonu se rozhodli, že to tak dál nejde, a investovali desítky milionů do přesídlení obyvatel. Nastal masový exodus a vláda od lidí odkoupila domy, které pak byly srovnány se zemí. Mělo se tím zamezit tomu, aby se do města vrátili starousedlíci. Několik jich tam přece jenom zůstalo a dostali oficiální povolení dožít v Centralii.

Vládu opět převzala příroda

V současnosti jsou komunikace v městě neprůjezdné. Hrbolaté silnice jsou plné hlubokých děr, které vedou až desítky metrů pod zem. Město pomalu a jistě zarůstá bujnou vegetací. A bude tomu tak i nadále, protože rozsáhlý požár nebyl stále uhašen. Odborníci odhadují, že uhlí v dolech bude hořet ještě dalších 250 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Centralia

National-geographic.cz: Centralia

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články