Děsivá vánoční kočka Jólakötturinn: Prý sežere zaživa každého, kdo nemá pod stromkem nové oblečení

Mýtus o vánoční kočce Jólakötturinn: Pokud někdo nedostane nové oblečení, prý ho sní islandská bestie
Zdroj: Wikimedia Commons/Theodor Kittelsen, Public domain

Mezi nejzajímavější z islandských legend patří ta, která vypráví o děsivé vánoční kočce Jólakötturinn. Není radno zahrávat si s ní. Když někdo nedostane k Vánocům nové oblečení, už si na něj brousí zuby. A také prý dohlíží na to, aby o svátcích i děti pomáhaly s úklidem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 12. 2022 16:00

Ve světě je hlavním symbolem vánočního období Santa Klaus, kterému pomáhají různé bytosti. Ty jsou někdy hodné a někdy, naopak, velmi děsivé. Vzpomeňme třeba na německého Mikuláše a Krampuse... V islandských tradicích se však vyskytuje mnohem zákeřnější tvor než děsivý čert.

Nesmiřitelný vánoční kocour Jólakötturinn

Nový svetr, který kouše, nebo raději smrt? Toť otázka. Kdo chce přežít, měl by přijmout i tento dárek. Jinak se může objevit vánoční kocour Jólakötturinn, který pečlivě kontroluje, zda každý člověk dostal k Vánocům nový kus oblečení. Pokud ne, sežere ho zaživa. Ale to není zdaleka vše, co spadá do jeho kompetence. Je to jakýsi “dozorce”, který se má postarat o to, aby se lidé o svátcích chovali slušně.

Příběh o Jólakötturinnovi sahá až do temného středověku, ačkoli nejstarší písemné záznamy o této legendě pocházejí teprve z devatenáctého století. Jólakötturinn má taktéž dohlížet na to, zda jsou před Vánocemi domy pečlivě uklizené. A domácích prací se musí ujmout i děti. Pokud jsou líné, vyléčí je z toho kocouří hněv.

Myslí na chudé

Jólakötturinn není kočka typických rozměrů. Dokáže nakukovat do oken těch nejvyšších domů. Celý tento mýtus má hlavně výchovný charakter. Samozřejmě míří na ty nejmenší a nabádá je k sociálnímu cítění. Pokud si žijí na lepší úrovni než někteří jejich vrstevníci, měli by jim i oni sami darovat třeba ponožky. Jakpak by k tomu přišlo chudé dítě, že ho sežere vánoční kočka za chybějící kus oblečení, když si ho ani nemohlo dovolit?

Vánoční kocour Jólakötturinn

Komu vlastně přerostlá kočička patří? Už z její povahy můžeme usoudit, že ani páničkové nebudou žádní dobráci. Stará se o ni děsivá obryně Grýla a její o něco mírnější manžel Leppalúði. A aby toho nebylo málo, mají třináct dětí. Jen samé chlapce, kteří jsou naopak malého vzrůstu, tedy skřítkové.

Třináct dnů před Štědrým dnem pak synové Grýly scházejí z hor do údolí a dávají dětem drobné dárky. Je to svým způsobem omluva za způsobené potíže. Každý ze skřítků má totiž jednu neřest. Jeden krade maso, další zase dělá rád naschvály.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Island

Smithsonianmag.com: Each Christmas, Icelandš Yule Cat Takes Fashion Policing To The Extreme

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články