Zapomenuté tradice: Na Mikuláše dostávaly děti koledu i od svaté Barbory a Ambrože

Mikulášské tradice: Znáte zapomenuté zvyky a nejzajímavější pranostiky?
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Images, CC BY-SA 4.0

Život svatého Mikuláše byl pěkně bouřlivý, prý nešel pro ránu daleko. Teď se ale zaměříme na tradice, které na jeho svátek dodržovali naši předci. Možná jsme na některé z nich již tak trochu pozapomněli. A nevynecháme ani oblíbené pranostiky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 12. 2022 11:00

Svatý Mikuláš se u nás těší velké oblibě. A to platí zejména u dětí. Ty hodné se mohou těšit na různé pamlsky, zlobivé čekají brambory a uhlí. Ať tak či onak, každý ví, že právě teď začalo to pravé vánoční období.

Svatá Barbora

Nejprve se podíváme na “předvoj” Mikuláše. Svatá Barbora (4. prosinec) kdysi také chodila po domech. Lidé ji poznali podle bílých šatů, závoje a masky. V jedné ruce měla košík se sladkostmi, v druhé metlu. Jak vidno, byla skutečně předzvěstí příchodu Mikuláše.

A jaké se ten den dodržovaly tradice? Týkaly se hlavně vdavekchtivých slečen. Ty musely ráno ukousnout větvičku višně nebo třešně a dát ji doma do vázy. I zalévat ji měly vlastními ústy. Avšak pozor. Větvička musela být ze stromku starého minimálně deset let. Když vykvetla přesně na Štědrý den, do roka se konala svatba

Svatý Ambrož

Na tradice spojené se svatým Abrožem (7. prosinec) se v průběhu let prakticky zapomnělo. Stejně jako s Mikulášem, i s tímto světcem byla spojena nadílka. Nechodil však po domech a neměl s sebou ani čerta. Děti za ním musely do kostela. A když se konečně objevil, nešlo ho přehlédnout. Měl na sobě bílou košili a černou špičatou čepici se závojem, který mu zakrýval obličej. Nosil koště a sáček se sladkostmi.

Na děti nyní čekal poměrně těžký úkol, jenž byl hlavně o hbitosti. Kdo byl rychlý, natáhl ruku do sáčku a popadl pamlsek. Kdo ne, dostal přes záda koštětem. Tato tradice se však dodržovala jen na několika místech v naší zemi, zejména na Kutnohorsku, Mostecku a Kolínsku. Ale možná vlastně přežívá i dodnes. “Černý Ambrož" se měl postupem času proměnit v čerta.

Pranostiky na svatého Mikuláše

  • Svatý Mikuláš deštivý, zimě se ještě protiví.
  • Na svátek štědrého biskupa obyčejně pršívá.
  • Na Mikuláše voda, na Tomáše led.
  • Na Mikuláše se mají hotovit a zkoušet biče, aby se dobytek neplašil.
  • Svatý Mikuláš splachuje hříchy.

Zdroje informací: 

Pranostik.cz: Mikuláš

Wikipedia.org: Svatý Mikuláš

Femina.cz: Objevte kouzlo zapomenutých tradic adventu

Zprávy.tiscali.cz: Zapomenutá tradice se záhadným původem

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články