Příběh svatého Mikuláše: Prý zachránil tři sestry před prostitucí a porval se s biskupem

Svatý Mikuláš: Zázraky měl konat již v lůně, po smrti se z něho stal výnosný byznys
Zdroj: Wikimedia Commons/Jaroslav Čermák, Public domain

Svatého Mikuláše si obvykle představíme jako úctyhodného pána v pokročilém věku s typickou čepicí na hlavě a berlou v ruce. Jaký ale byl život tohoto světce doopravdy? Zasloužil by nějakou sladkost, nebo uhlí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 12. 2022 16:00

Svatý Mikuláš žil asi před 1700 lety v Turecku, kde sloužil jako biskup katolické církve. Dle legend rozhodně nepatřil mezi příliš velké svatoušky. Kupříkladu pro ránu nešel nikdy daleko.

První zázrak svatého Mikuláše

Ano, Mikuláš údajně konal zázraky již v matčině lůně. První při početí a druhý při narození. Jeho matka Nonna byla stárnoucí a bezdětná žena. Samotné Mikulášovo početí tak bylo, vzhledem k její neplodnosti, zázrakem. Podruhé pak matku zachránil během těhotenství. Vyléčil ji z vážné nemoci. Po narození však na své rodiče kašlal. Když onemocněli morem, nehnul ani prstem. Na vlastní slávu ale myslet nepřestal. Prý se při křtu postavil na vlastní nohy a vydržel stát dlouhé tři hodiny. Ve středu a pátek, svaté dny půstu, odmítal kojení.

V dospělosti se pak snažil, mimo jiné, zachraňovat dívky od nejstaršího řemesla na světě. Vzniklo to díky legendě o chudém muži, který nemohl zaplatit věna svým třem dcerám. Rozhodl se je proto prodat do otroctví jako prostitutky. Když se to Mikuláš dozvěděl, podstrčil postupně všem dívkám sáčky se zlatem, aby se mohly konečně vdát.

Rvačka s biskupem a vězení

V roce 325 se Mikuláš zúčastnil koncilu, kde se sešlo až 300 biskupů z celého světa. Na programu byla i rozmluva o Nejsvětější Trojici. Mikuláš tvrdil, že Ježíš je roven Bohu. Jeho kolega Arius ale nesouhlasil. Mikuláš mu dal pěstí, aby ukázal, že o tom nebude diskutovat. A tak skončil na krátký čas ve vězení.

Když byl znovu na svobodě, podařilo se mu zachránit tři nebohé chlapce, kteří se ocitli ve spárech šíleného řezníka. Chtěli u něho jen přespat, on je však rozsekal na kousky a hodil do sudů s nakládanými okurkami. O sedm let později se na prahu jeho domu ukázal Miluláš. Hned se zeptal na sudy s mrtvými dětmi. Řezník je totiž zapomněl někam schovat. Budoucí patron dětí Mikuláš mu jen řekl: „Čiň pokání a Bůh ti odpustí.” Načež natáhl prst k nebi a přivolal děti zpět.

Ostatky svatého Mikuláše

Když Mikuláš zemřel, začala se z jeho hrobky linout nasládlá vůně. Kněží zjistili, že mu z kostí vytéká bílá tekutina. Nazvali ji manou svatého Mikuláše. Tuto anomálii samozřejmě církev využila a začala tekutinu míchat se svěcenou vodou. Výsledek? No přece zázračný všelék. Ten vyzkoušel na smrtelné posteli i Mozart, jenomže se jeho stav nezlepšil. Nabyl pak dojmu, že mu musel někdo místo toho podat jed.

V roce 1087 byla většina kostí z hrobu v Turecku ukradena italskými křesťany, kteří je pak ve své zemi vystavili,. Kdo je chtěl spatřit, musel zaplatit. Turci se dodnes snaží ostatky získat zpět. „To se ale nikdy nestane,” říká otec Matera z baziliky, kde jsou světcovy kosti ukryty. Prý nepatří do muslimské, ale dobré křesťanské země, která následuje příklad Ježíše Krista.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mikuláš

Listverse.com: 10 Bizarre Stories About The Real Saint Nicholas

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články