Socialistická Akta X: Výpravu StB měly přepadnout bludičky, přežil jen jeden člověk

Socialistická Akta X: Střet StB a bludiček prý přežil jen jeden člověk
Zdroj: Unsplash

Oblast Šumavy je bohatá na různé tajemné pověsti a příběhy. Mezi nimi vynikají obzvláště ty, jenž hovoří o záhadných světýlcích, nebo chcete-li bludičkách, které měly za minulého režimu pěkně zatopit soudruhům z StB...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 10. 2022 16:00

Před desítkami let mělo v oblasti říčky Křemelná dojít k vyšetřovaní pohybujících se světel. Ze strachu, zda nejde o nějaký západní fígl, byla na místo vyslána výprava StB, která skončila údajně velmi tragicky.

Fenomén zvaný bludičky

Víra v bludičky sahá až do starověku. Mnohdy na sebe braly podobu malých dětí či mužíčků s lucernami nebo hořícími košťaty v rukou. Zjevovat se měly nejčastěji na hřbitovech, u bažin a rybníků. Povahou jsou zákeřné, ale když se na ně promluví vlídným slovem, mohou pocestnému ukázat správný směr.

Spisovatel Karel Weis tvrdí, že na Šumavě se rozeznávají dva druhy bludiček - světýlka a světlíky. Světýlka prý rády škádlí pozdní chodce. Snaží se je utopit nebo zavést do nejbližší bažiny. Světlík je naopak neškodný. Raději se drží při zemi.

Bludičky jako duše zemřelých?

Dle legend měly být bludičky také dušemi zavražděných, nepokřtěných a utopených dětí. Vadit jim měly jakékoli zvukové projevy. To se pak k člověku přihnaly rychlostí blesku a buď ho poranily, nebo rovnou usmrtily. Prý se také neobjevují v létě, neboť jim vadí vysoké teploty. Raději volí studené prostředí a ideálně okolo nuly.

Tragická výprava StB

Spisovatel Otomar Dvořák se jednou zmínil, že narazil na velmi zajímavou zprávu o tajném spisu Státní bezpečnosti, kdy měly bludičky vyrušovat při práci pohraniční stráž. Dle Archivu bezpečnostních složek ale nic takového neexistuje. Mělo se vyšetřit, zda nejde o nějakou sabotážní akci ze západní strany. Nemohla to být nová tajná zbraň?

Ke Křemelné byl vyslán tým odborníků. Dlouho nemohli na nic přijít a pak prý náhle zmizeli beze stopy. Jednoho rána narazil řidič autobusu na muže, který se vypotácel z mlhy. Byl potlučený a popálený. Po převozu do Bohnic začal vyšilovat a všechny okolo sebe žádat, aby nehlučeli. Měl také panickou hrůzu ze světel, kupříkladu z baterky. Krátce nato zemřel. Mohlo se něco takového skutečné stát?

Zdroje informací: 

Badatele.net: Bludičky z Křemelné a ztracená výprava StB

Zakrasnejsivimperk.cz: Stará Šumava: Světýlka, bludičky a ohniváci

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články