Slovanský démon Kikimora: Rád škodí v domácnosti, ale dobré rodinné vztahy jej dovedou napravit

Slovanský démon Kikimora: Rád škodí v domácnosti, ale dobré rodinné vztahy jej dovedou napravit
Zdroj: Wikimedia Commons/Ivan Bilibin, Public domain

V křesťanství je Kikimora považována za démona. Ve slovanské mytologii nejde jen o negativní entitu, i když v mnoha případech si libuje v terorizování rodiny, jenž si vybere ke svým hrátkám. Kikimora se však může změnit i v klidného strážce domova. Jak k tomu dojde?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 05. 2022 14:00

První zmínky o Kikimoře sahají do 8. století. Má jít o ženského démona, který se zrodil z duší nepokřtěných dívek, nebo jakožto potomek ohnivého hada. Má humanoidní postavu a rád obývá domy postavené na pohřebištích. Většinou je seslán zlou čarodějnicí nebo čarodějem.

Hubená stařena Kikimora

Předpokládá se, že výraz Kikimora pochází ze skupiny ugrofinských jazyků a označuje jakýsi druh strašidla, jenž vypadá jako hubená stařena. Obří pavouk stejného jména, kterého jsme mohli vidět v seriálu Zaklínač, je výplodem scénáristovy fantazie. Samotné slovo mora zase značí “nočního ducha” či “zlý sen”.

V Chorvatsku a Srbsku se Kikimora měla schovávat za pecí, odkud po setmění vycházela ven a škrtila muže v jejich postelích. Pokud danou domácnost potkalo nějaké neštěstí, mohl za to tento démon. Neškodil však každému. Měl mít blízko ke slepicím, ty byly jeho oblíbené. A prý ho bavilo i předení.

Domácí Kikimora

Kikimory se dělí na dva typy. Takzvaná domácí verze žije za sporákem nebo kamny a vydává zvuk podobný myšímu pištění. Tím se k sobě snaží přilákat jídlo. Má za úkol škodit, ale ne vždy. Když narazí na šťastnou rodinu, snaží se jí pomoct. Stane se jakýmsi ochráncem. Zatížené jsou na tvrdě pracující ženy. Jejich veskrze pozitivním protějškem je stvoření nazývané Domovoj. To má pouze kladnou povahu.

Lesní duch Kikimora

Kikimory žijící v lesích jsou přitahovány bažinami. Svým vzhledem nepřipomínají stařenu, ale trpasličí stvoření. V roce 1988 byl po Kikimoře pojmenován i jeden pavouk (Kikimora Palustris), který rád přebývá u bažin v ruských lesích.

Tento druh ducha či démona je veskrze negativní. Láká pocestné k sobě, stejně jako Bludička, a snaží se je utopit. A jak se můžeme Kikimory zbavit? Pokud na ni narazíme v lese, máme smůlu. Doma ale jedno řešení existuje. Pokud se vztahy v domácnosti zlepší natolik, že ustanou veškeré hádky, má tento ženský démon pouze dvě možnosti. Buď odejde škodit jinam, nebo se změní také a začne pomáhat...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Domovoj, Kikimora

Oddfeed.net: The True Origins of Kikimora

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články