Nestvůra ze Zaklínače: Lesní démon Lešij prý skutečně existoval, měl zelené vlasy a kůži jako kůru stromu

Nestvůra ze Zaklínače: Lesní démon Lešij prý skutečně existoval, měl zelené vlasy a kůži jako kůru stromu
Zdroj: Wikimedia Commons/Н. Н. Брут, Magazine, Public domain
Zaklínač: Geraltovým hlavním úkolem je lovit příšery, někdy však zjišťuje, že pravými monstry jsou ve skutečnosti lidé.Představitel Zaklínače Henry Cavill se o práci rozhodně bát nemusí, již před premiérou druhé série podepsal smlouvu na dalších pět řad.Vždy připraven. Herec Joey Batey dorazil na konkurz s loutnou a ihned začal zpívat. Roli Marigolda v seriálu Zaklínač si tak opravdu zasloužil. Anya Chalotra alias Yennefer měla zpočátku problém s nahými scénami v seriálu Zaklínač. Pak ale na ně kývla, neboť by to prý její dvojnice nezahrála tak, jako ona.+ 2 fotky+ 3 fotky

Sága o Zaklínači od polského spisovatele Andrzeje Sapkowského slaví úspěch také v hrané podobě na Netflixu. Holdují ji zejména ti, kterým není cizí východoevropský folklór a tradice. A jelikož je hlavní hrdina, v podání herce Henryho Cavilla, především bijec všemožných monster, můžeme se zde setkat i s démonem Lešijem - impozantním a zároveň děsivým obyvatelem lesů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 02. 2022 11:00

Zaklínač: Zaklínač Geralt se živí zabíjením různých nestvůr, které trápí obyčejné lidi i šlechtu. Za jeho služby se mu však dostává jen velmi malého ohodnocení. Přesto na společnost nezanevře a snaží se v ní najít své místo. Během toho ale zjišťuje, že lidé dokáží být mnohdy horší než kdejaké nadpřirozené stvoření. Na druhou řadu seriálu Zaklínač se můžete podívat na streamovací službě Netflix.

Pán lesů a lovu Lešij

Stejně jako spousta dalších monster i Lešij není scénáristovým výplodem, ale postavou ze slovanských mýtů a bájí. Je to zlovolný démon, ale někdy nese také označení bůh lesů a lovu, potulující se v těch nejméně přístupných oblastech východní Evropy. Nejčastěji je zobrazován jako vyzáblé stvoření s šedozelenou kůží a vousy. Prý ale uměl na sebe vzít různou podobu, aby oklamal ubohé kolemjdoucí.

Často jej také můžeme vidět se smečkou vlků či medvědů. Navíc údajně nemá být sám. Společnost mu dělá manželka a dvě děti. Podle jedné pohádky jde o prokletou ženu, která byla odsouzena k životu v lese s Lešijem.

Starý muž Lešij

Když se Lešij promění ve starého muže, působí “scvrklým” dojmem. Rozcuchané zelené vlasy mu pokrývají tělo od hlavy až po paty. Kůže připomíná drsnou kůru stromů. Když někam jde, začne v lese foukat silný vítr. Dokáže také zmizet mezi stromy. Lidé pak jen slyší jeho hlas, buď si zpívá, píská, nebo se směje.

Pokud byste na tohoto lesního démona narazili, nemusíte se bát, že byste ho nepoznali. Chybí mu pravé ucho, řasy a obočí. A jeho hlava má navíc špičatý tvar. Ve svém rodném lese vypadá jako obr, jakmile se ale vzdálí od domova, stává se menším a menším. V extrémních případech je velký asi jako stéblo trávy.

Lešij dokáže být i přívětivý

Přestože má být Lešij k lidem nepřátelský, měl by dokázat ocenit vlídný přístup. Zejména chudým rolníkům pak přičaroval dobytek. Ale nezapomínal ani na hodné prince, kterým pomáhal najít ideální protějšek. Farmáři a pastýři údajně s lesním stvořením dokonce uzavřeli smlouvu o ochraně ovcí a úrody.

Na druhou stranu se ho bály ženy i děti. Měl je unášet do hlubin lesa. Zda tak činil se zlými úmysly, nebo jen proto, že ho to “bavilo”, není známo. Můžeme se však dopátrat informací, že rád navštěvoval krčmy, kde si poručil vodku. Jako opilý měl samozřejmě menší trpělivost. Zbloudilci v lese se mohli zachránit jedině tím, že ho rozesmáli. Pak se nad nimi slitoval. Existují také pověsti, že na jeden les připadalo více Lešijů. Měli žít ve velkém paláci spolu s lesními zvířaty. Na jaře se probudili ze zimního spánku, jakmile však začalo na podzim opadávat listí ze stromů, opět se uložili k odpočinku. Opravdu mohlo něco takového v našich lesích existovat? Nebo snad ještě stále existuje?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Lešij 

Historicmysteries.com: The Leshy: Slavic Monster that Inspired a TV Franchise

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články