Nejlepší film Netflixu: Natáčení oscarového dramatu Roma ovlivnil šok z mrtvého dítěte

Nejlepší film Netflixu: Natáčení oscarového dramatu Roma ovlivnil šok z mrtvého dítěte
Zdroj: Netflix
Většina rolí byla obsazena neherci. Díky tomu ve filmu Roma dokonale ožily vzpomínky mexického režiséra Alfonsa Cuaróna na jeho dětství.Yalitza Aparicio se stala první domorodou jihoamerickou herečkou nominovanou na Oscara. Její rodiče pocházejí z kmenů Mixtec a Trique.Část filmu se také zabývá masakrem Corpus Christi, během něhož v roce 1971 zahynulo 120 studentů. Produkce trvala 110 dní.+ 3 fotky+ 4 fotky

Pokud bychom chtěli najít skutečný poklad mezi filmy Netflixu, byla by to bezesporu Roma. Snímek se může pyšnit téměř padesáti různými filmovými cenami, a to včetně tří Oscarů. Proč byl tak úspěšný? Svou roli v tom jistě sehrál velmi netradiční přístup režiséra, díky kterému se on sám zbavil dlouho potlačovaného traumatu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 02. 2021 16:00

O filmu Roma někteří kritici říkají, že je vlastně bez děje. Odehrává se v sedmdesátých letech a sleduje život obyčejné mexické rodiny, jež žije ve čtvrti Roma v Mexiko City. Ústřední postavou je dívka Clea, která pracuje jako služka v jedné středostavovské rodině. Když se ukáže, že je těhotná, její přítel se na ni vykašle.

Bez příprav

Mexický režisér Alfonso Cuarón je známý tím, že se před natáčením snaží vždy zjistit o daném tématu co nejvíce informací. Příběh Romy byl však vystavěn na zcela jiných základech. Vše se totiž odvíjelo od jeho osobních vzpomínek a toho, co prožil během dospívání.

Roma je díky tomu autentická a bez jakýchkoli příkras. Zároveň nejsou vynechány ani ty nejmenší detaily, jako třeba nepořádek v ledničce a druhy potravin, které režisérova rodina vždy nezapomněla koupit. I hlavní hrdinka Clea je založena na skutečné postavě Cuarónovy chůvy Liborie Rodriguez.

Scénář jako překvapení

Je zvykem, že každý z herců dostane předem scénář, aby si jej mohl prostudovat a naučit se dialogy. U Romy to ale bylo jinak. Cuarón vše řešil pouze vysvětlením aktuálního záběru a toho, co by měl daný herec v tuto chvíli cítit. Jejich výkon ovšem nebyl přesvědčivý jen kvůli bezprostřední improvizaci, ale rovněž kvůli absenci jakýchkoli zkušeností. Většinu rolí totiž obsadili neherci.

Pořádné překvapení se nevyhnulo ani hlavní hrdince. Její představitelka Yalitza Aparicio si myslela, že bude točit scénu s živým miminkem. Cuarón jí však těsně předtím dal do rukou atrapu mrtvého dítěte. Šok a překvapení tak nebyly nijak hrané. Věrohodnost celého okamžiku pak ještě znásobil skutečný zdravotnický personál, který začal postupovat stejně jako u reálných případů.

Trauma z dětství

Někdy dokážeme pochopit určitou věc, teprve až ji uvidíme na vlastní oči. Totéž se stalo Alfonsu Cuarónovi. Scéna, kdy otec rodiny Antonio odejde od své manželky, neboť cítí, že ji zklamal, přinutila režiséra vyrazit na krátkou přestávku, během které začal přemýšlet o vlastním dětství.

Došlo mu totiž, že by neměl svého otce, který jej taktéž opustil, jenom odsuzovat, ale pokusit se jej také pochopit. Právě výše zmíněný filmový okamžik  v něm vyvolal otázky, jak se musel cítit otec, když se k takovému rozhodnutí konečně odhodlal. A právě kvůli autobiografickému rázu považuje Cuarón Romu za svůj „první“ film. Konečně se dostal k takovému druhu kinematografie, který mu plně vyhovuje.

Zdroje informací:

Netflix: Roma

Cinemablend.com: Road to Roma: Things We Learned From Netflix’s Roma Documentary

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články