Fenomén biomatky: Fanatismus stranou. Není lepší dát na instinkt?

Fenomén biomatky: Fanatismus stranou. Není lepší dát na instinkt?
Zdroj: Freepik

Výchova dětí v dnešní době není jednoduchá. Matky jsou ostře sledovány jinými matkami a kritizovány za to či ono, co udělaly nebo neudělaly dobře. Biomatky jsou často poměrně radikální a nedávají příliš prostoru na vlastní postup při výchově a péči o dítě. Vyplatí se být biomatkou, nebo raději nechat velet instinkt?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 02. 2021 13:00

Biomatky tak trochu zní jako sprosté slovo. Přitom všem matkám jde nejspíš o to hlavní – o zdraví a správnou péči o dítě. Jenže v tom je ten problém. Jaká péče je ta správná? Nechat velet trendy, nebo se spolehnout na přirozený instinkt?

Kojení kdykoli a kdekoli

Otázka kojení patří mezi ty, o kterých se diskutuje poměrně hodně. Řada žen zastává názor, že kojení dítěte je přirozené a mělo by být možné kdykoli a kdekoli. Dítě má přece hlad, tak jaképak ohledy. Jiné matky zase více plánují a zvažují, za jakých okolností budou krmit dítě a kolik jemu i sobě dopřejí soukromí a klidu na jídlo.

Látkové pleny a bezplenková metoda

Látkové pleny jsou opět na vzestupu. Populární je také bezplenková metoda, při které nejsou žádné zapotřebí. Šetřit planetu je určitě záslužné. Ostatně existují i ekologické jednorázové pleny.

Bez šátkování to nejde

Kočárek se v poslední době téměř stává zbytečnou záležitostí. Možná řadě matek vyhovuje nosit dítě neustále na sobě a nejspíš to dětem i prospívá. Nosit dítě v šátku nebo nosítku je velmi moderní. Není ale nejdůležitější, aby byla v psychické pohodě matka? Takže matky, pokud se právě necítíte na nošení miminka stále při sobě, klidně ho nechte v kočárku nebo v postýlce.

Strava jedině domácí a samozřejmě bio

To, že se v jídelníčku malých dětí omezují sladkosti, různé kupované sušenky s příměsí všemožných ingrediencí, nejspíš drobotině příliš neuškodí. Hlavně pokud se jedná o pravidelnou konzumaci těchto sladkostí. Dnes už se dá vybírat z kvalitních jídel pro malé děti, které jsou bez zbytečných složek.

Pokud bude základ jídelníčku tvořit skutečné jídlo, z konzumace občasných připravených jídel se svět nezboří. Ke katastrofám nedojde ani v případě, že děti budou jíst obyčejné potraviny bez nápisu „bio“. Zdravá strava je důležitá, ale základ je zdravý rozum.

Očkování, tak to určitě ne

Minovým polem je také otázka očkování. To, co by se mělo posuzovat individuálně, se často už z principu odmítá. Jestli očkovat malé dítě, nebo ne, určitě není snadnou otázkou a záruky téměř neexistují. Přesto je potřeba toto hledisko dobře zvážit a zohlednit spolu s dalšími faktory, jako je dostatečný pohyb, zdravá strava a stav imunitního systému.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články