3 nejlepší hororové seriály na Netflixu: Oblíbená čarodějnice Stephena Kinga i prokleté panství

3 nejlepší hororové seriály na Netflixu: Oblíbená čarodějnice Stephena Kinga i prokleté panství
Zdroj: se souhlasem Netflix
Marianne (2019): V osmidílné minisérii se spisovatelka Emma vrací do rodného města, aby čelila své noční můře.Podaří se Emmě porazit mocnou čarodějnici?Záhadné sídlo Bly (2020): Když někdo zemře, neznamená to, že se už nevrátí. V seriálu Záhadné sídlo Bly je kladen velký důraz na lidské osudy. Ale o duchy také nepřijdeme.+ 2 fotky+ 3 fotky

Halloween je považován za nejděsivější svátek roku. Koledování dům od domu je doménou Američanů, my jej však můžeme oslavit zhlédnutím skutečně děsivých hororových seriálů na Netflixu. Těch je, zvláště v poslední době, jako šafránu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 10. 2021 11:00

O jakých klenotech streamovací služby Netflix se budeme bavit? Začneme absolutním skvostem, francouzskou lekačkou Marianne. Pak se podíváme do záhadného sídla Bly a skončíme u nejnovějšího hitu Půlnoční mše.

Hororový seriál Marianne

Emma Larsimon, úspěšná autorka hororů, se vrací do svého rodného města, kde zjistí, že přízrak z jejích nočních můr je skutečný a jmenuje se Marianne. Jaká je? Mimořádně zlá. Svými čáry touží pouze ubližovat. Také je velmi majetnická. Ráda se schovává v díře v zemi a s výkřikem “Moje!” lapá po lidech. A hlavně, miluje Emminy knížky a rozhodně se nehodlá smířit s tím, že by měl přijít konec její oblíbené série. Spisovatelka je však zatvrzelá a stále odmítá pokračovat.

Marianne nejprve udělá z jejích rodičů poslušné otroky, kteří dokážou hodiny a hodiny klečet nazí před něčím, co vidí jenom oni. Pak ovládne postarší paní, která je snad ještě děsivější než samotná čarodějnice a přichystá Emmě nejednu pernou chvilku. Využije třeba i toho, že má její kamarádka rodit a místo očekávaného potomka se z dělohy vydere na svět ona, pokrytá černým slizem. Je ochotná dítě vrátit, ale pod jednou podmínkou. Emma musí poslechnout její příkaz: „Piš!”. Podvolí se nakonec? I když seriál získal silnou fanouškovskou základnu, mezi jeho obdivovatele patří také mistr hororu Stephen King, Netflix jej po první sérii zrušil. Tak snad si to časem rozmyslí.

Záhadné sídlo Bly

Seriál The Haunting Of Bly Manor (česky Záhadné sídlo Bly), z něhož pochází úvodní fotografie k článku, je stejně jako Marianne tak trochu jiný horor. Samozřejmě v něm vystupují duchové, děsí ale především ponurá atmosféra a jednotlivé postavy. Jejich příběhy jsou totiž mnohdy velmi tragické.

Na seriálu se podílel i režisér Mike Flanagan, jemuž dává Netflix při práci velmi volnou ruku a za to pro něj natočil třeba The Haunting. Místo klasické gotické duchařiny se dočkáme spíše příběhu, jenž klade důraz na psychologickou stránku, což ale vůbec nevadí. Pocit úzkosti v nás nemusí vyvolat jenom strach.

Půlnoční mše

I novinka Midnight Mass (česky Půlnoční mše) je dílem Mikea Flanagana. Sleduje život obyvatel jednoho ostrova, kteří se po příjezdu nového kněze stanou svědky zázraků i děsivých událostí. Opět jde o podívanou pro diváky, kteří ocení změnu. I zde jsou v prvé řadě zkoumány lidské osudy, a také síla náboženského fanatismu, jenž leckdy dokáže zatemnit i jinak zcela zdravou mysl.

Zdroje informací: 

Netflix: Marianne, The Haunting Of Bly Manor, Midnight Mass 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články