Démonický arabský lexikon: Knihu plnou děsivých maleb našli před sto lety v Persii

Démonický arabský lexikon: Knihu plnou děsivých maleb našli před sto lety v Persii
Zdroj: publicdomainreview.org, public domain
Kitab-i Aja'ib-i makhluqat: lexikon démonů, který byl před sto lety nalezen v Persii.Ke každému ďábelskému stvoření je přiřazeno i znamení zvěrokruhu.Grimoár obsahuje také obranná zaklínadla proti nadpřirozeným stvořením.Autor knihy se inspiroval znalostmi biblického krále Šalamouna.
+ 19 fotek+ 20 fotek

Démoni provázejí lidstvo již od starověku a víra v tyto nadpřirozené bytosti je pevně zakořeněná v každé kultuře. Dokazují to vyobrazení pekelníků, jež byla nalezena v mnoha historických rukopisech. Mezi všemi vyčnívá popravdě démonický arabský lexikon Kitab-i Aja’ib-i makhluqat...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 03. 2021 15:02

Před 100 lety byl v íránském městě Isfáhán objeven lexikon Kitab-i Aja’ib-i makhluqat, jehož název lze přeložit jako Zázraky stvoření, s více než padesáti šesti ilustracemi démonů, andělů a zaklínadly, jež slouží k obraně či přivolání pomoci.

Víra v nadpřirozené bytosti

Rukopisy zabývající se existencí temných bytostí začaly vznikat již ve starověku. Věřilo se, že k odvrácení jejich neblahého působení na zdraví a mysl člověka je nutno znát přesná zaklínadla.

Kromě pekla však existovalo i nebe. Vedle tajemných formulí se v boji proti démonům měli osvědčit i andělé. Magické lexikony a svitky se proto staly povinnou výbavou každého věštce, léčitele a mystika.

Bytosti krále Šalamouna

Manuskript s názvem Kitab-i Aja’ib-i makhluqat je na první pohled jiný než ostatní knihy zabývající se démonologií. Kromě všelijakých potvor, které lidem rády škodí různými a často důmyslnými způsoby, se také zabývá astrologií a ryze pozitivně založenými bytostmi. Je také plný obranných zaklínadel. Informace obsažené v lexikonu mají pocházet až z biblických dob, konkrétně od krále Šalamouna, jenž tyto bytosti také studoval. Neznámý autor se jimi při psaní svého díla notně inspiroval.

Bestie ve zvěrokruhu

Podle profesora Aliho Karjoa-Ravary z katedry lingvistiky na Bucknellově univerzitě v Pensylvánii existovala nejdříve okleštěná verze grimoáru, která byla v pozdějším věku doplněná o zaklínadla a astrologii.

Většina monster je přirovnána ke znamením zvěrokruhu. Kupříkladu démon se psí podobou a zlatými šperky má vedle sebe malbu kraba, což odkazuje na Raka. Nejděsivějším celé knihy je patrně tvrzení, že pekelníci mohou týrat lidi i ve spánku. Má jít třeba o olizováním nohou. A neštítí se ani útoků na malé děti a těhotné ženy...

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: 30 disturbing demons found inside a persian book of demonology fromm 100 years ago

Publicdomainreview.org: Persian demons from a book of magic and astrology

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články