Socialistická Akta X: V roce 1987 měli piloti vrtulníku stíhat nad Vranovskou přehradou UFO ve tvaru doutníku

Nejznámější UFO v Čechách: Piloti museli v roce 1987 zničit záznamy z pronásledování záhadného objektu
Zdroj: Wikimedia Commons/Jiří Sedláček, CC BY-SA 4.0

Pozorování UFO, či přímá setkání s mimozemskými plavidly, nepatří jen mezi záležitosti Anglie a Ameriky. V roce 1987 se měla nad vodní nádrží Vranov utkat s mimozemšťany i československá armáda. Co se dělo během nejznámějšího případu pozorování UFO na českém území?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 10. 2022 11:00

Poměrně závažný incident se udál 12. července 1987. Vranovská přehrada byla plná návštěvníků. Tehdy dostal 51. vrtulníkový pluk příkaz záhadný objekt pronásledovat. Šlo skutečně o mimozemšťany z nějaké vzdálené planety?

Černý objekt ve tvaru doutníku nad Vranovskou přehradou

Podivný objekt bylo možné na nebi pozorovat od 12 hodin. Nejprve se měl objevit v Rakousku poblíž státních hranic. Piloti si původně mysleli, že je naváděcí stanoviště směřuje na mrak. Vtom se jim ale nad hlavami objevil černý objekt ve tvaru doutníku. Ihned přišel rozkaz podivný stroj sestřelit. Jenomže to nebylo vůbec lehké.

Když byl objekt zaměřen přístroji, okamžitě změnil směr. Po dvou minutách vizuálního kontaktu zmizel za mrakem. Najednou se však objevil přímo naproti vrtulníku. Bylo velmi těžké vyhnout se mu. Pak se údajně nadzvukovou rychlostí přemístil nad Brno, Jaslovské Bohunice a Bratislavu. A následně zmizel z radaru.

Všechny záznamy o UFO se musely smazat

Pilot Jaroslav Špaček ve své publikaci Jedenapadesátý aneb Historie 51. vrtulníkového pluku vesele i vážně uvedl, že jakmile “doutník” z obrazovek radarů zmizel, musely se zničit veškeré záznamy radiokorespondence a parametrů letu.

Ve vzduchu však stále visela otázka, co to mohlo být. Po výpočtech došli piloti k závěru, že objekt zrychlil z 60 na 2700 km/h. Bylo to skutečně UFO, nebo jen nový technický zázrak ze západu?

UFO, nebo obyčejná stíhačka?

Dodnes můžeme nalézt různé hypotézy o tom, co se tehdy nad přehradou stalo. Jedním z možných vysvětlení je, že údajné plavidlo doutníkového tvaru bylo ve skutečnosti stíhačka F-104 Starfighter. Piloti to ale zcela vyvrátili. Žádný západní letoun ani vrtulník by nebyl schopný ve vteřině změnit rychlost takovým způsobem. Navíc by stroj určitě potřeboval dotankovat. Šlo skutečně o návštěvu z vesmíru?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: UFO nad Vranovem

E15.cz: Záznamy o UFO museli piloti smazat, prozrazuje pilot Špaček v knize 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články