Tajemství kostýmu E.T. - Mimozemšťana: Steven Spielberg do něj ukryl mima i chlapce bez nohou

Tajemství kostýmu E.T. - Mimozemšťana: Steven Spielberg do něj ukryl mima i chlapce bez nohou
Zdroj: Profimedia

Steven Spielberg natočil v roce 1982 snímek E.T. - Mimozemšťan jako dojímavý rodinný film o setkání malého kluka s návštěvníkem z vesmíru. E.T. nepředstavoval hrozbu, přes svůj neobvyklý vzhled se stal jedním z největších sympaťáků filmové historie. V jeho útrobách se ukrýval herec bez nohou, mim a dva liliputi.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 01. 12. 2021 12:00

Dnes by patrně metr vysoký mimozemský botanik s chraplavým hlasem vznikl v počítačích a herci by si jej před kamerou jen představovali. Před čtyřiceti lety, když Steven Spielberg natáčel snímek E.T. - Mimozemšťan, si ale vytvoření neobvyklého návštěvníka vyžádalo víc kreativity a ruční práce.

Mimozemšťan E.T. ožívá

Steven Spielberg si pro vytvoření návštěvníka z vesmíru vybral oscarového mistra speciálních efektů Carla Rambaldiho, který měl za sebou filmy jako King Kong (1976) nebo Vetřelec (1979). Jeho týmu to trvalo půl roku a tři finální modely vyšly na 1,5 milionu dolarů, což bylo přibližně 15 % z rozpočtu filmu.

Výsledkem byly tři modely: mechanický E.T. ovládaný kabely, elektronický na snímání pohybů obličeje a kostým, v němž se střídali čtyři herci. Nejzajímavější je patrně ten poslední model, neboť bylo potřeba najít lidi, kteří by důvěryhodně rozpohybovali metr vysokého mimozemšťana.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený O Melhor do Cinema (@omelhordocinema)

První člověk, který si navlékl kostým, byl 12letý Matthew De Meritt, jehož Steven Spielberg objevil díky lékařskému centru Kalifornské univerzity v Los Angeles. Matthew se narodil bez nohou. Nijak mu to ale neubralo na životním elánu. Byl to zkrátka běžný kluk, který o přestávkách mezi natáčením ohromoval filmový štáb jízdou na skateboardu mezi kulisami. Když došlo na práci před kamerou, Matthew si navlékl kostým, z něhož se díval ven štěrbinou v hrudi E.T. a „chodil“ po rukou. Navrchu měl navíc hlavu mimozemského návštěvníka, kterou na dálku ovládal Rambaldiho tým.

V kostýmu E.T.

Brzy se ale ukázalo, že sedmikilový kostým je pro mladého Matthewa příliš těžkopádný, a tak byli na natáčení povoláni dva liliputi. Čtyřiadvacetiletý Pat Bilon (86 cm), bývalý dispečer kanceláře šerifa v Ohiu, a dvaadvacetiletá herečka Tamara De Treaux (78 cm). „Nošení kostýmu nebylo pohodlné, uvnitř bylo velmi teplo. Bylo to jako parní lázeň,“ řekl Bilon v roce 1982 magazínu People. Když zrovna netočili, ale museli zůstat v kostýmu, štáb Pata a Tamaru ochlazoval fénem. Bilon pak měl kvůli nošení těžkého kostýmu potíže se zády.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jorge Daniel Flecha (@jdflecha76)

To ale nebylo všechno, ruce E.T. si vyžádaly dalšího člověka, respektive zkušeného mima. Doslova pod mimozemšťanem se ukrývala Caprice Rothe, která natahovala ruce v dlouhých čtyřprstých rukavicích a simulovala pohyby E.T. „Hned první den jsem musela asi jedenáct hodin čekat na natáčení, aniž bych měla co dělat. Byla jsem unavená, tak jsem vypila kávu, abych se probrala. Bohužel, kávu nikdy nepiju. Taky jsem byla trochu nervózní. Blížil se můj první záběr zblízka a mimozemské ruce byly pro mě trochu těžké. Když se kamery rozjely, třásly se mi ruce," vzpomíná Caprice na natáčení scény, kdy měla Elliottovi položit ruku na rameno. Spielberga to ale pobavilo a řekl, že chvění pěkně naznačovalo plachost osamělého mimozemšťana.

E.T. jde domů

To ale možná byla ta nejsnadnější věc, která na Caprice čekala. Většinou musela ležet v krkolomné pozici, aby ji nebylo vidět a "máchala" rukama mimozemského návštěvníka. Nejtěžší bylo natáčení rozlučky E.T. a Elliota v podání Henryho Thomase. Když došlo na závěrečné objetí, Caprice ležela na břiše, opírala se o lokty a její poloha připomínala kudlanku nábožnou. A zatímco ona ležela dolů, nahoře Steven Spielberg strávil spoustu času snahou motivovat Henryho, aby z něj vyždímal pořádné emoce. Stálo to za to.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: E.T. the Extra-Terrestrial

Cinefex.com: Turn on Your Heartlight – Inside E.T.

Thevintagenews.com: Creating the character of E.T. for Spielberg’s hit movie required $1.5 million, a young actor born without legs, and a two-pack-a-day smoker

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články