Podivný experiment na královském dvoře: Před 400 lety si Poláci nechali dítě, které měla vychovat medvědice

Podivný experiment na královském dvoře: Před 400 lety si Poláci nechali dítě, které měla vychovat medvědice
Zdroj: Wikimedia Commons/Bernard Connor, Public domain
Francouzská šlechtična Ludovika Marie Gonzaga se nevdávala z lásky, ale z rozumu. Chtěla získat moc.Proto jí byla domluvena svatba s polským králem Vladislavem IV. Vasou.Polský král Vladislav IV. Vasa dostal její portrét, ale k osobnímu setkání došlo o deset let později. Malůvka už jaksi neodpovídala realitě. Vladislav IV. Vasa pak veřejně zesměšnil královnin vzhled a pokazil celou svatbu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Do jaké míry určuje vývoj člověka jeho výchova? A je péče (ať už její dostatek, či nedostatek) důležitější než geny? Tento základní psychologický problém nedává spát mnoha vědcům. Najdeme snad odpověď u takzvaných vlčích dětí, nebo spíše v tomto případě u medvědího kluka, jehož výchovy se ujal polský královský dvůr?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 07. 2022 14:00

Příběhy dětí, které vychovali vlci, medvědi, či psi se vždy těšily velké oblibě. Nejprve se objevovaly v pohádkách, či povídkách. Posléze se o ně začali zajímat romanopisci. Nakonec se zprávy o dětech, jejichž výchovy se ujala sama příroda, začaly objevovat na stránkách nejrůznějších novin.

Člověk versus zvíře

Pravdivé případy divokých dětí jsou skutečným fenoménem. Nutí nás to totiž zamyslet se nad tím, kde začíná a končí lidská přirozenost. A v čem se od zvířat lišíme. Tyto otázky si jistě kladla i před několika staletími manželka polského krále Vasy, Ludovika Marie Gonzagová. Sama byla velmi vzdělaná, zajímala se o astronomii, chemii i fyziku.

Díky ní se do Polska dostaly první počítací stroje, kyvadlové hodiny a teploměry. Kromě toho navštívila největší astronomickou observatoř v Gdaňsku a chystala se také svou přítomností poctít zaměstnance solného dolu. Přestože jí tento výlet nevyšel, nemohla si stěžovat na nudu. Na obzoru se totiž začal rýsovat medvědí chlapec.

Kuriozita i předmět výzkumu

Na sklonku života se ke královně donesla zpráva o chlapci z Litvy, kterého měla vychovat medvědice. Gonzaga ho nechala přivést do Varšavy, kde se ho ujaly jeptišky. Ty ho naučily mluvit. Poté se z něj stala jakási dvorní atrakce. Vědci ho sice i nadále zkoumali, hlavním jeho úkolem však bylo bavit hosty. Málokomu se podařilo setkat se s takovou kuriozitou.

I po pár měsících měl však problémy se vzpřímenou chůzí. Polštině rozuměl dokonale, sám však stěží ze sebe nějaké slovo vydal. Také ho nebylo možné ochočit. Mnozí ho tak začali pomlouvat a zvažovali, zda je vůbec vhodné, aby u dvora i nadále pobýval.

Medvědí chlapec skončil v okovech

Jak praví staré rčení, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Královna Gonzaga měla s medvědím chlapcem svatou trpělivost, ale nesmírně ji urazilo, když mu jednoho dne u dala lahůdku v podobě hrušky obalené v cukru a on ji vyplivl. Král Vasa se tomu začal smát, jeho manželka ho však francouzsky okřikla.

Přestože ji chlapec svým chováním zklamal, nezbavila se ho. Pěstouna změnil až po její smrti. Ujal se ho nějaký šlechtic. Ten však s agresivním chlapcem udělal krátký proces. Po nějaké době ho nechal vsadit do želez.

Zdroj informací: 

Wielkahistoria.pl: Na polski dwór królewski trafiło dziecko wychowane przez niedźwiedzie. Niezwykły eksperyment sprzed 400 lat

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články