Příšerná svatba Ludoviky a Vladislava IV.: Na její adresu pronesl tak nemístnou poznámku, že vše zkazil

Příšerná svatba Ludoviky Marie Gonzagy: Polského krále Vladislava IV. viděla poprvé před obřadem, byl starý, nerudný a morbidně obézní
Zdroj: Wikimedia Commons/Workshop of Justus van Egmont, Public domain
Francouzská šlechtična Ludovika Marie Gonzaga se nevdávala z lásky, ale z rozumu. Chtěla získat moc.Proto jí byla domluvena svatba s polským králem Vladislavem IV. Vasou.Polský král Vladislav IV. Vasa dostal její portrét, ale k osobnímu setkání došlo o deset let později. Malůvka už jaksi neodpovídala realitě. Vladislav IV. Vasa pak veřejně zesměšnil královnin vzhled a pokazil celou svatbu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Sňatek s polským králem Vladislavem IV. Vasou měl být pro Marii Gonzagu vrcholem jejího života a splněným snem. Francouzská aristokratka se zbavila veškerého majetku a změnila si jméno na Ludovika. Těmito kroky si chtěla zajistit vytouženou korunu. Při příjezdu ji však čekalo nemilé překvapení, Vladislav byl nerudný starý páprda trpící morbidní obezitou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 07. 2022 11:00

Sňatek Ludoviky Marie Gonzagy byl čistě politického charakteru, dojednal ho kardinál Mazarini a královna matka Anna Rakouská. Aby nedošlo k žádnému nepředvídatelnému narušení, byla svatba zpečetěna již v Paříži, kde polského krále zastupoval prostředník. Na počátku listopadu 1645 se tak Marie stala oficiální manželkou Vladislava IV. Vasy, kterého předtím ještě nikdy neviděla.

O 16 let starší manžel

Marie si byla vědoma toho, že o šestnáct let starší Vladislav IV. už není žádný zdravím kypící mladík. Ba naopak, tradovalo se o něm, že je velmi nemocný. Ve Francii se dokonce říkalo, že se provdala za šedovlasého muže s velkým břichem. Marie si toho ale snažila nevšímat. Odjinud k ní totiž přicházely zprávy, že je Vladislav osvícený a kultivovaný panovník se zálibou v umění. Jedno ale bylo jisté - pohledný skutečně neměl být.

Ve skutečnosti to byl ošklivý mrzák, trpící morbidní obezitou, s věčně oteklým obličejem. Pro Marii to ale nesmělo hrát žádnou roli. Přišla do Polska vládnout. Věřila, že král bude jejím přítelem a rádcem. Za možného milence ho nepovažovala snad ani na minutu. Bohužel to ale bylo mnohem, mnohem horší.

Jedno velké zklamání Ludoviky Marie Gonzagy

Vladislav nebyl hloupý a měl spoustu zajímavých vlastností, ale na stáří se z něho stal podrážděný cholerik, jenž každému rád do očí řekl, co si o něm myslí. Nakonec se ale uráčil, po četných výmluvách, v březnu 1646 svou manželku konečně přijmout. Marie to nebrala na lehkou váhu. Chtěla ten den vypadat co nejlépe. Jenomže se v její tváři odrážel stres způsobený cestováním po válkou zmítané Evropě.

Zhruba před deseti lety se králi dostal do rukou Mariin portrét, který však byl značně vyšperkován a neodpovídal současnosti, vždyť už byla o dekádu starší. Musela se hodně snažit, aby se Vladislavovi při pohledu na ni rozbušilo srdce. A pak konečně přišla ona chvíle. Marie konečně poklekla před svým mužem a políbila mu nataženou ruku.

Chvíli nic neříkal, jen se díval. Pak se otočil k francouzskému hraběti a diplomatovi de Brégovi a řekl s posměšným tónem v hlase a dost nahlas, aby to všichni slyšeli: „A tohle má být ta kráska, o které jste mi tolik vypravoval? Ani nečekal na odpověď, pouze mávnutím ruky přikázal, aby k oltáři přinesli židli. Na vlastních nohou stát nemohl, otékaly mu.

Svatební noc Ludoviky Marie Gonzagy a Vladislava IV.

Ke svatbě došlo 10. března 1646. Marie se i přes králův nemístný komentář snažila zachovat co nejprofesionálněji. Žádné velké oslavy se sice nekonaly, avšak menší večeři si nenechala nikým zkazit. Snažila se na všechny usmívat, ale po chvíli to přešlo i ji. Král se tvářil jako kakabus, ostatní si raději hleděli svého. O nic lepší nebyla ani svatební noc. Král si své ženy ani nevšiml. Ta pak měla prohlásit: „Kéž bych raději zůstala doma ve Francii.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Ludovika Marie Gonzagová

Wielkahistoria.pl: Żaden polski król nie poniżył tak bardzo swojej żony. Oto co powiedział, gdy zobaczył ją po raz pierwszy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články