PORADNA: Dostala jsem přidáno, kolegyně mě začala pomlouvat. Koučka prozradila, jak se tomu efektivně bránit

PORADNA: Dostala jsem přidáno, kolegyně mě začala pomlouvat. Koučka prozradila, jak se tomu efektivně bránit
Zdroj: Freepik

Závist je nepěkná vlastnost. A pokud vám kvůli ní někdo blízký začne házet klacky pod nohy nebo vás za zády pomlouvat, žádá si situace rázné řešení. Co dělat, když se takový případ vyskytne na vašem pracovišti a bezprostředně se týká právě vás, prozradila zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 21. 04. 2022 11:30

Podobnou kauzu řeší v těchto dnech i Michaela. "Mám problém s kolegyní v práci. Byly jsme celkem kamarádky, občas jsme zašly na kafe, ale od té doby, co mi šéf přidal, mě všude jen pomlouvá," stěžuje si. Od té doby se v práci necítí dobře.

"Šíří o mně drby, že spím se šéfem. Když se mi něco nepovede, nezapomene to všem okamžitě rozhlásit, a také mi dělá samé naschvály. Nevím, jak se proti tomu bránit," zoufá si Michaela.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Jak se kolegyně dozvěděla, že jste dostala přidáno? Z této situace si určitě vezměte poučení, že o penězích se nemluví, protože dělají zbytečně „zle“. Už jste s ní o tom pomlouvání mluvila? Určitě to udělejte, ono tváří v tvář těm pomlouvačům většinou dojdou argumenty. V první fázi si vyhlédněte chvíli, kdy budete samy, bez diváků, a tam se kolegyně zeptejte, proč vás pomlouvá. Že ji berete za kamarádku a tato situace vás tíží.

Proč vás pomlouvá? Zeptejte se a zkuste nepředjímat důvod. Nechte ji, ať vám ho řekne. Pokud sama přizná, že to je kvůli vašemu zvýšení platu, tak jí odpovězte, že vás mrzí, že nedostali přidáno všichni, ale že nevíte, jak to můžete ovlivnit. Řekla bych jí, že mě mrzí, že si myslí to, co říká, ale že nic z toho není pravda, a proto že ji žádáte, ať s těmi pomluvami skončí.

Pokud by ani to nepomohlo a ona stále roznášela tyto nepravdy, věřte, že nejlepší zbraní je „ignorovat to“, protože to jediné, o co jí jde, je vás naštvat. A když nebudete reagovat, tak ji to postupně přestane bavit. Určití lidé tomu budou chtít věřit, a věřte, že jde o lidi, kteří nestojí za to, abyste je měla za kamarády.

A pak bude skupina lidí, kteří se na to zeptají. Těm, pokud budete chtít, řekněte, že to není pravda a že vás mrzí, že kolegyně tak moc žárlí na váš úspěch, že má takové pomluvy zapotřebí. Víc to nerozmazávejte. Pamatujte – není na světě člověk ten, aby se zalíbil všem. Čím budete úspěšnější, tím se bude ukazovat vícero těch, kteří vám budou závidět. Ale to je jejich problém.

Vy se soustřeďte na to, abyste dělala svoji práci a bavila se s těmi, kteří za to stojí. Tato kamarádka zřejmě ne. Myslete na to, že nějaké pomsty a naschvály nemají smysl. Pokud dělá něco, co vám ztěžuje práci, požádejte šéfa, aby to vyřešil. A dál se do toho nepleťte. Ona karma je zdarma a věřte, že každému bude vráceno to, co sám vysílá a dělá ostatním.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články