PORADNA: Manžela štve, že mám koníčky. Koučka prozradila, které dvě věci znovu nastolí pohodu

PORADNA: Manžela štve, že mám koníčky. Koučka prozradila, které dvě věci znovu nastolí pohodu
Zdroj: Freepik

Odchod do důchodu znamená pro člověka velkou životní změnu. Zvlášť muži ho nesou těžce a obávají se samoty. Nezřídka se tak stává, že začnou žárlit na koníčky či kamarádky své ženy. Jak v takovém případě postupovat, aby doma znovu zavládla pohodová atmosféra, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 07. 04. 2022 11:30

Tento problém aktuálně řeší i pětašedesátiletá Eva. "S manželem jsme spolu patnáct let. Od začátku našeho vztahu věděl, že dvakrát týdně chodím cvičit jógu a jednou do roka jedeme s partou z jógy na týden k moři. Nikdy se mu to moc nelíbilo, ale doufala jsem, že se to poddá," nastínila situaci Eva.

Jenže to se nestalo. "Manžel mi vyčítá, že pořád někde trajdám místo toho, abych byla s ním. Zpočátku jsem se mu snažila vysvětlit, že mě to baví a v čase, který jsme spolu, se mu maximálně věnovat. Doufala jsem, že se jeho postoj k mému koníčku zlepší," líčí Eva. "Ale je nabručený pořád stejně. Říkám mu tedy, ať si také něco nejde, ale vždycky mě odbude s tím, že teda jo, zatím však nic neudělal. Manžel krom chalupy moc koníčků nemá, je v důchodu a nejraději by všechen čas trávil se mnou. Mně to ale vyhovuje tak, jak to je. Co s tím?" ptá se Eva.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Muži po odchodu do důchodu mnohdy tento postoj zaujmou. Je to proto, že si uvědomí, že produktivní život už si prožili a nikdo z nás neví, jak dlouho si důchod vychutnáme. Muži jsou velmi citliví, byť většinu svého života se staví do role „to se pro muže nehodí, aby dal najevo, že je cíťa“. Faktem ale je, že citliví jsou, a statistiky dokazují, že se oproti ženám mnohem hůře přizpůsobují životním změnám.

A teď k tomu, co s tím. Uhnout muži a být stále s ním by nebylo taktické, protože byste se cítila nesvá a nešťastná, což by se dříve či později podepsalo na vašem vztahu. Zřejmě vás tedy čeká ta druhá možnost: s mužem si promluvit. Jednak je fajn mu vysvětlit, že jej milujete, jste ráda, že ho máte, a dodat, že díky cvičení jógy se cítíte dobře po zdravotní stránce a samozřejmě ke svému životu potřebujete i kamarádky, se kterými se už tolik let znáte a že i je potřebujete vidět, abyste byla šťastná.

Myslíte, že by mohl být problém v tom, že je „sám“, když odjedete? Zvážila bych, zda by nebylo fajn si pořídit pejska či kočku, kteří by s páníčkem zůstávali i ve chvílích, kdy muž zůstane sám. Největší potíží důchodu je zvládnutí samoty. Děti a vnoučata sice přijdou, ale celý týden u vás nejsou, mají svoje koníčky, povinnosti, zájmy…

Mnoha párům právě pořízení mazlíčka pomohlo, protože nikdy nejsou sami. Mají čas se mu věnovat, takže třeba štěně nemá důvod okusovat doma kde co. Mazlíček potřebuje péči, kontakt a jsou to věrňáci. Zkuste zvážit, jaké zvířátko byste si mohli pořídit. Uvidíte, že to dodá vašemu vztahu novou jiskru.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články