PORADNA: Muž navrhl, abychom šli bydlet k jeho rodičům. Koučka radí, co vše zvážit, abyste nelitovali

PORADNA: Muž navrhl, abychom šli bydlet k jeho rodičům. Koučka radí, co vše zvážit, abyste nelitovali
Zdroj: Freepik

Vlastní bydlení je pro spoustu mladých párů finančně velmi náročné, ne-li nedostupné. Nabízí se proto varianta bydlení s rodiči jednoho z partnerů. Co v takovém případě vzít do úvahy a jak se rozhodnout, zda do společného bydlení jít, prozradila webu Lifee.cz zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 24. 03. 2022 11:30

Složitou bytovou situaci řeší se svým manželem i Dominika. "Bydlíme v podnájmu a čekáme první miminko. Abychom ušetřili peníze, manžel navrhl, že bychom mohli jít bydlet k jeho rodičům. Mají velký dům, kam bychom se v pohodě vešli a měli i jakž takž soukromí," popisuje situaci Dominika, která s manželovými rodiči vychází dobře. Má ale obavu, aby společné bydlení jejich vztah nepoznamenalo. Aby to vůbec klapalo.

"Měli bychom k dispozici dva pokoje v patře a vlastní koupelnu a záchod. Z čeho mám trošku obavy, je společná kuchyň, kde bychom se s tchyní musely střídat ve vaření," přiznává Dominika. Té také přijde, že soužití více generací nemůže přinést nic dobrého. "Jak se mám rozhodnout? Podle čeho poznat, jestli bydlení s manželovými rodiči bude fungovat, nebo ne?" ptá se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Soužití generací má svá pro i proti. Tak jako všechno v životě. PRO mluví určitě to, že nebudete sama. Po narození miminka je vše nové a méně se vyspíte, manžel půjde do práce, a tak bude fajn, když miminko na chvilku pohlídají tchyně s tchánem a vy si zatím odpočinete nebo poklábosíte.

Finanční výhoda je také zřejmá. Ale je tu další, o dost podstatnější PRO. A to to, že je skvělé, pokud děti vyrůstají s prarodiči. Přeci jen za pár let i vy budete opět v pracovním procesu a přijdou provozní rutiny: z práce, nakoupit a hurá domů na úkoly. A najednou je večer! Chystat večeři a dohlédnout na hygienu dětí, přečíst pohádku a pak zjistíte, že musíte ještě uklidit, vyprat, vytřít...

A není málo dnů, kdy se přistihnete, že jste neměla ani chvilku na to, abyste poslouchala názory a dotazy dětí. Vlivem rutiny v práci a doma nám logicky dochází trpělivost. A právě tu v sobě mají prarodiče. Už tolik nespěchají, a tak od nich děti mohou načerpat potřebný klid, životní nadhled a trpělivost. Existuje několik studií, které prokazují, že děti vyrůstající s prarodiči i rodiči jsou klidnější, soustředěnější a zodpovědnější.

Pak přichází na řadu PROTI. Jaká jsou ta největší u vás? Čeho se konkrétně nejvíce bojíte u společného soužití? Je potřeba to pojmenovat a pak to v klidu probrat s manželem a rozhodnout se, zda ta pozitiva převýší negativa, nebo naopak.

Píšete o společné kuchyni, dalo by se to nějak vyřešit? Nějakou přestavbou? Jak by to šlo udělat? Zkuste s manželem zapřemýšlet a vše, čeho se obáváte, prodiskutujte. Zvažte, jak by se daná věc dala řešit. Zejména v této neklidné době je vhodné, když je rodina pohromadě. Jestli mohu, tak jedno doporučení bych si přeci jen dovolila – s manželem se dohodněte, že ať už spolu budete mít jakýkoliv problém, zůstane mezi vámi, vždy ho budete řešit jen spolu.

To je velmi důležité pro to, abyste společně zvládli vše, co vám život připravil. A pamatujte, snadná není žádná cesta. I to, že budete sami v podnájmu, má svá úskalí. Nebude nikdo na blízku, když budete potřebovat se dospat, finančně to nebude také nejvýhodnější. Zvažte pro a proti jak u varianty zůstat v bytě, tak i stěhování. A pamatujte, vše bude takové, jaké si to uděláte.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články