PORADNA: Muž mi vyčítá, že upřednostňuji svá vnoučata. Nastolit harmonii pomohou dvě věci, radí koučka

PORADNA: Muž mi vyčítá, že upřednostňuji svá vnoučata. Nastolit harmonii pomohou dvě věci, radí koučka
Zdroj: Shutterstock

Najít souznění v nově poskládané rodině je vždy obtížné. Zvlášť když jeden z partnerů má pocit, že ten druhý straní svým potomkům eventuálně vnoučatům, zatímco ty jeho opomíjí. Jak v takovém případě pročistit atmosféru v rodině a jaká pravidla nastolit, aby vše fungovalo, prozradila zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 03. 2022 11:30

Podobné lapálie řeší i šedesátiletá Irena. Se svým druhým manželem se dala dohromady před deseti lety. Jejich vztah je podle jejích slov ve všech oblastech v pořádku, tedy krom jediné. "Máme oba dvě vnoučata ve věku 5 až 8 let od dětí z předchozího vztahu. V létě u nás tráví část prázdnin, v zimě si je tu a tam bereme na odpoledne nebo na víkend. Problém je v tom, že manžel má pocit, že se k jeho vnoučatům chovám jinak než ke svým," svěřila se Irena, které manžel vyčetl, že svá vnoučata upřednostňuje před jeho, víc se jim věnuje a je na ně méně přísná.

"K těm jeho jsem prý chladnější. Vadí mu i to, když z vlastní vůle pozvu svá vnoučata k nám. Okamžitě zavolá těm svým, aby k nám také přijela. Důsledně trvá na tom, abychom se všemi trávili stejně času," poukazuje Irena. "Sama za sebe mám pocit, že se ke všem dětem chovám spravedlivě. Samozřejmě, že má vnoučata jsou mi bližší, to je asi logické, ale v přístupu k nim rozdíly nedělám. Dají se naše spory s manželem nějak urovnat?" táže se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Optám se: Jak se chová váš manžel k vašim vnoučatům? Chová se k nim všem stejně? Já bych se ho na vašem místě zeptala, jestli přece jen nemá ty „svoje“ o fous raději? Zapřemýšlejte také, kdy naposledy on pozval vnoučata z vaší strany k vám domů?

Se svým mužem si v klidu promluvte, ideální je, a to vy jako zkušená žena víte, aby byl najedený a klidný, a pak si k němu sedněte a řekněte mu, že vás ta situace trápí, že máte ráda všechna vnoučata, že máte ráda všechny děti, že vás mrzí a bolí, když on to vnímá jinak a podezírá vás z toho, že byste svým vnoučatům stranila.

Řekněte mu, že vy byste zase některé věci, které zmiňuje, že mu na vás vadí, mohla hledat i na jeho chování k vnoučatům z vaší strany, ale že víte, že jste parťáci, že vnoučata máte rádi oba a máte je rádi všechna. Zeptejte se ho, co navrhuje, jak a co konkrétně by se mělo změnit. Je potřeba jít opravdu do detailů, obecná prohlášení typu "jsi chladná" nikam nevedou. Co konkrétně by se podle vašeho muže mělo změnit z vaší strany?

U manžela popřemýšlejte, zda to, jakou má představu o vašem chování, má nastavené i on vůči vašim vnoučatům. Vnoučata sama si někdy na něco stěžovala? Víte, je fajn nastavit pravidla, jednoduché konstruktivní věci. Například když u vás vnoučata tráví více času (třeba víkend či týden o prázdninách), aby také s něčím pomáhala v domácnosti. Naplánujte společně s mužem, s čím by vám mohla pomoci. Nejde o nic velkého, stačí maličkosti. Nastavte si limit na dárky, všechna vnoučata by měla dostat dárky, ať už k narozeninám či Vánocům, v cca stejné hodnotě. Nastavte si s manželem, co děti mohou, a co už je moc (např. za sprosté slovo je 10 dřepů a to pro všechny děti).

Není obvyklé, aby muž bez nějakého konkrétního podnětu takto reagoval, není v tom něco víc? Neříkaly mu třeba něco jeho děti? Proč by měly důvod žárlit na vás? Ať už je to, jak je to, když si doma nastavíte pravidla, neshody se eliminují na minimum. Otázkami zjistíte, co konkrétního vašemu muži vadí, protože to, co popisujete, je velmi obecné. Je potřeba být co nejkonkrétnější. Proto se nebojte a ptejte se. Někdy je to tak, že na námitku hned reagujeme tím, že vysvětlujeme a omlouváme se, ale někdy je lepší se zastavit a ptát se. Určitě na něco přijdete. A kdyby ne, tak se ozvěte, probereme to a něco vymyslíme.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články