Grace, kněžna monacká: Vyměnila Hollywood za svatbu s Rainierem III., dnes by se těšila z jedenácti vnoučat

Grace, kněžna monacká: Vyměnila Hollywood za svatbu s Rainierem III., dnes by se těšila z jedenácti vnoučat
Zdroj: se souhlasem České televize
Grace, kněžna monacká: Manželství Grace a Rainiera III. prochází vážnou krizí. Vzdá se kněžna svého současného života a vrátí k filmu, nebo zůstane po boku manžela čelit Francii, která chce Monacké knížectví pojmout za své?Monacká kněžna Grace se kvůli sňatku s Reinierem III. vzdala opravdu dobře nastartované hollywoodské kariéry. Neolitovala někdy kněžna Grace, že z lesku Hollywoodu a večírků přešla do Monaka, kde se dbá na protokol a navíc přijala roli matky? Je pozlátko Monackého knížetství snesitelnější než to hollywoodské?+ 5 fotek+ 6 fotek

Monacká princezna Grace patří k největším ikonám 20. století. Opustila velkou hollywoodskou kariéru, aby se vdala za monackého knížete Reiniera III. a vychovávala děti. Jaký byl její další osud?

Jana Jánská
Jana Jánská 31. 01. 2022 16:15

Grace, kněžna monacká: Oscarem oceněná hollywoodská hvězda Grace Kelly (Nicole Kidman) se vzdává herecké kariéry a vymění ji za život po boku monackého knížete Rainiera III. (Tim Roth). Přešlo 6 let a manželství se ocitá ve vážné krizi. K tomu klepe na dveře Alfred Hitchcock s velkorysou nabídkou na návrat před kameru. Jenže z druhé strany se blíží Francie, která se snaží získat Monacké knížectví pod svá křídla... Drama Grace, kněžna monacká z roku 2014 odvysílá ČT 2 dnes ve 21:50.

Modelka Grace Kelly

Budoucí herečka a kněžna monacká se narodila 12. listopadu 1929 do sportovně založené rodiny. Její otec byl veslař a trojnásobný olympijský vítěz, maminka se zase stala první trenérkou dívčího atletického sboru na Pensylvánské univerzitě. Do té doby byl tenhle post pouze doménou mužů.

Bylo tedy jasné, že Grace, která měla ještě tři sourozence, také bude dravá a jen tak něco ji nezastaví. Prosadila se ovšem v trošku jiném oboru. Už na čistě dívčí katolické střední škole se věnovala modelingu a od toho byl jenom krok k divadlu a filmu. Když pak podepsala sedmiletý kontrakt se studiem MGM, vymínila si dvě věci - nadále bude hrát i divadlo a zůstane bydlet v New Yorku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Monica Ilie-Prica (@moniqueclassique1990)

A hned zamířila hodně vysoko, natočila drama z afrického safari Mogambo (1953) s tehdejšími hvězdami Johnem FordemClarkem Gablem a Avou Gardner. A jako další důvod, proč nabídku vzala, uváděla, že si užije placený výlet v Africe. „Kdyby se Mogambo točilo v Arizoně, nehrála bych v něm,“ nechala se slyšet Grace. V době premiéry Mogamba jí bylo 24 let a už bylo vidět, že možná je příliš sebevědomá, ale rozhoduje se správně. Za Mogambo získala první nominaci na Oscara. Pak se jí ozval Alfred Hitchcock, s nímž natočila Vraždu na objednávku a Okno do dvora (oba 1954). Jenže pak Grace Kelly zaklepala na okno láska...

Tři děti kněžny Grace

Monacký kníže Rainier III. se svou vyvolenou nejdřív půl roku udržoval vztah na dálku, psal jí listy a posílal spoustu dárku. Pak se osmělil a požádal ji o ruku. Není bez zajímavosti, že i přijetí nabídky načasovala na den premiéry svého filmu Labuť (1956). Těžko si lze představit, že by získal větší publicitu. Zejména když se Grace Kelly rovněž rozhodla, že kvůli sňatku ukončí hereckou kariéru.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Grace Kelly ♡ (@forgracekelly)

Svatba proběhla 18. dubna 1956 a už devět měsíců a čtyři dny poté přišla na svět princezna Caroline. Šťastný kníže nechal vypálit 21 salv, vyhlásil státní svátek a v knížectví teklo šampaňské proudem a zdarma. Caroline studovala psychologii, filozofii a biologii a mluví několika jazyky. Albert II. Monacký, který je současným panovníkem knížetství, přišel na svět 14. března 1958. Zdědil sportovní nadání a několikrát reprezentoval na zimních olympijských hrách v disciplíně, kterou byste do vladaře možná neřekli - jízda na bobech. Třetím potomkem je princezna Stéphanie Monacká, narodila se až 1. února 1965. To už patrně bylo po manželské krizi, které se věnuje snímek Grace, kněžna monacká.

Nesplněný sen kněžny Grace

Stéphanie byla takzvané divoké dítě, střídala povolání (módní návrhářka i zpěvačka), a také muže. Není bez zajímavosti, že chodila i se syny Jeana-Paula Belmonda a Alaina Delona. A právě Stéphanie seděla vedle své matky Grace, když 13. září 1982 došlo k osudové autonehodě. Sedmnáctiletá dívka se naštěstí ze svých zranění vyléčila, Grace bohužel na druhý den zemřela.

Magazín Hellomonaco zmiňuje rozhovor z roku 1958, v němž kněžna Grace vyjádřila touhu dívat se do budoucnosti s optimismem. Těšila se na roli babičky a prý to bude hodně vzrušující. Krutý osud jí to ale nedopřál, všech 11 vnoučat se narodilo až po její smrti.

Zdroje informací:

Česká televize: Grace, kněžna monacká

Wikipedia.org: Grace KellyováGrace of Monaco (film)

Hellomonaco.com: Grimaldi Family Who are Grace Kelly’s Children & Grandchildren

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články