Svatební útrapy Grace Kelly: Věno pro knížete Rainiera ji přišlo pěkně draho

Svatební útrapy Grace Kelly: Věno pro knížete Rainiera ji přišlo pěkně draho
Zdroj: Wikimedia Commons/Metro-Goldwyn-Mayer, Public domain
Grace, kněžna monacká: Grace je na hereckém vrcholu. Svatbou s knížetem Rainierem se však všeho vzdá a vydá se do světa, který je jí zcela cizí.Hudbu k filmu nahrál Pražský symfonický orchestr.Natáčelo se v Monaku, Paříži, Janově i Bruselu.S filmem měla velký problém rodina Grace Kelly. Tvůrci prý čerpali z pochybných historických zdrojů. + 2 fotky+ 3 fotky

Grace Kelly, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Grace, kněžna monacká v hlavní roli s Nicole Kidman, neměla vždy na růžích ustláno. Musela se nejen postavit vlastním rodičům, ale místo na výsluní ji vyšlo hodně draho.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 07. 2021 12:00

Děj filmu Grace, kněžna monacká: Grace Kelly je na vrcholu slávy, celý Hollywood jí leží u nohou. Přesto se po svatbě s knížetem Rainierem všeho vzdá a vydá se do světa, který je pro ni úplně cizí. Když však nastanou pro Monako ty nejtěžší chvíle, neváhá se postavit do jeho čela a bránit jej před výhrůžkami Francie. Na film Grace, kněžna monacká z roku 2014 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT2.

Pochybné zaměstnání Grace Kelly

Ač by se mezi příbuznými Grace Kelly našlo mnoho umělců a sportovců, její vlastní rodiče byli velmi přísní. Nejvíce sporů měla se svým otcem Johnem B. Kellym, kterému se její rozhodnutí stát se herečkou ani trochu nelíbilo. Hollywood a celý filmový průmysl považoval za semeniště hříchu. Herečky pro něj byly jen o něco lepší lehké děvy.

Když Grace získala Oscara za film Děvče z venkova, nemohl to skousnout. „Věřil jsem tomu, že pokud by měl někdo vyhrát, tak má nejstarší dcera Peggy. Byla daleko lepší. Graceino vítězství mne tak velmi zaskočilo. Nemohl jsem tomu uvěřit. Nikdy by mne nenapadlo, že právě ona mne zajistí na stáří,” komentoval to Kelly senior.

To má být Grace Kelly?

O Grace Kelly se často říkalo, že je jedna z nejkrásnějších žen na světě. Její vrstevníci si to o ní ale nemysleli. V mládí si ji nikdo nedokázal představit jako modelku, či herečku. Když ji spolužáci a kamarádi poprvé uviděli na stříbrném plátně, byl to pro ně šok.

Grace vždy nosila šátek, brýle a svetr. Nebylo to nic atraktivního. Na kráse jí to určitě nepřidávalo. Když se poté odstěhovala do New Yorku a začala se objevovat v časopisech a na televizních obrazovkách, říkali jsme: ‘Panečku! To že je naše Grace?’” zavzpomínala jedna z hereččiných kamarádek.

Pořádně drahé věno

O Grace měl zájem téměř každý muž, ona si však za manžela nakonec vybrala monackého knížete Rainiera III. To ale znamenalo, že bude muset začít dodržovat některé zastaralé, a hlavně podivné tradice. Musela se vzdát amerického občanství, složit věno ve výši dvou milionů dolarů a podstoupit test plodnosti.

Hereččina otce to samozřejmě pobouřilo. Trval na tom, že jeho dcera opravdu nemusí zaplatit za to, aby si ji nějaký muž vzal. Nakonec se jí ho ale podařilo uklidnit. Zřejmě v tom sehrálo roli i to, že více než polovinu požadovaného věna zaplatila ze svého. Slavnému páru se narodily celkem tři děti, přičemž při tom prvním, dceři Caroline, byl vyhlášen státní svátek a šampaňské teklo v celém knížectví proudem. Bylo totiž zadarmo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Grace Kelly

Česká televize: Grace, kněžna monacká

Ranker.com: Fascinating Facts About Grace Kelly, The Movie Star Who Became A Princess

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články