Naděžda (63): Těšila jsem se, jak si v důchodu budeme s mužem užívat. Místo toho přišel šok

Naděžda (63): Těšila jsem se, jak si v důchodu budeme s mužem užívat. Místo toho přišel šok
Zdroj: Shutterstock

Naděžda se snaží spolknout hořkost, kterou způsobil její manžel. Na stará kolena ji opustil se slovy, že chce ještě něco zažít. Ona to bere jako podraz. Má zlomené srdce a bojí se, že už se to nestihne zahojit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 02. 2022 07:00

Poslední roky nám to s Milošem (63) nefungovalo. Možná už jsme si nabídli, co jsme mohli. Ani po připuštění tohoto faktu by mě v životě nenapadlo, že mě na stáří opustí. Jeho odchod považuji za největší zradu svého života.

První krizi v manželství jsme zažehnali

Určitě jsme s Milošem dokázali hodně. Vychovali jsme tři kluky, kteří jsou dnes tátové od rodin. Na každého z nich jsme náležitě pyšní. Miloš roky budoval firmu, kterou synové jednoho dne zdědí. My si splnili sen a postavili si dům snů. Díky manželově firmě, která prosperovala, na to byly prostředky.

První krize našeho manželství přišla před patnácti lety. Bylo mi něco přes pětačtyřicet a cítila jsem, jak se mi Miloš vzdaluje. Tehdy jsem bojovala a dokázala si ho získat zpět. Jestli měl tehdy poměr nebo ne, si nejsem jistá. Nechtěla jsem si vědomě ubližovat, takže jsem po tom nepátrala. Když se odstěhoval poslední ze synů, zůstali jsme s Milošem sami.

Já to ještě pár měsíců po synově odchodu oplakávala. Najednou mi chybělo se o někoho starat. Nicméně po čase jsem si zvykla. Zaměřila jsem se na sebe a Miloše. Zatoužila jsem, abychom spolu začali něco podnikat. Kupodivu byl tomu nakloněný i on. Třikrát do roka jsme někam letěli, obráželi jsme spolu republiku.

Manžel přišel s tím, že mě opouští

Měla jsem pocit, že zase žijeme a že naše manželství není ztracené. V Milošovi jako by se znovu probudila láska, kterou mi nedokázal roky pořádně projevit. V práci jsem se chlubila, jak nám to doma klape. Byla jsem mezi kolegyněmi téměř jediná, kdo měl ještě fungující manželství. Myslela jsem si, že mě se rozvod nikdy týkat nebude.

Ne nadarmo se říká, nikdy neříkej nikdy. Před třemi lety přišel Miloš se zprávou, která mi zničila iluze. ,,Chci se rozvést,“ prohlásil s jistotou v hlase. ,,Proč, panebože?“ zděsila jsem se. ,,Mám ještě čas něco zažít,“ odvětil. ,,Vždyť zažíváme, a spolu. Neblbni,“ prosila jsem ho. ,,Co ty poslední roky? Jak jsme cestovali? To bylo přece krásný, ne?“ připomněla jsem mu.

,,To jsem dělal jen proto, abych teď neměl výčitky. Chtěl jsem ti dát vše, po čem jsi toužila. Teď jsem na řadě já. Chci tě opustit. Teď tě žádám o jedno. Abys na to v klidu přistoupila,“ řekl a odešel. Mně se v tu chvíli zhroutil svět. Nechápala jsem, jak mohl roky předstírat, že zachraňujeme náš vztah, když měl v plánu mě opustit.

Zůstala jsem sama s kočkou

Jsem rozumná žena, takže jsem na rozvod přistoupila. Nemělo smysl dělat zle. Byl by to předem prohraný boj. Navíc, kde není láska, není co lepit. Miloš se odstěhoval. Po pár měsících jsem zjistila, že si našel novou ženu. Samozřejmě mladší, než jsem já. Mně zůstaly jen vzpomínky a zlomené srdce. Ze zoufalství jsem si koupila kočku, abych nebyla tak sama.

Ona je teď jediná, kdo mi rozumí. Za dveřmi je důchod, na který jsem se kdysi těšila. Myslela jsem, jak ho s Milošem prožijeme spolu. Jak budeme cestovat a užívat si, že nic nemusíme. Teď se ho děsím. Tolik volného času, který nemám s kým trávit. Tak moc mě to bolí. Doufám, že se to časem srovná a já dostanu ještě chuť něco zažít.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články