Capgrasův syndrom aneb Když si o vás někdo blízký myslí, že jste tajný agent nebo mimozemšťan

Capgrasův syndrom aneb Když si o vás někdo blízký myslí, že jste tajný agent nebo mimozemšťan
Zdroj: Unsplash

Znáte Capgrasův syndrom? Představte si, že jednoho dne začnete své dítě, nebo jakoukoli jinou blízkou osobu, považovat za podvodníka. Budete si myslet, že jej někdo nahradil. Celé dny strávíte pozorováním jeho chování a doufáte, že ho díky nějaké chybě odhalíte a přesvědčíte ostatní, že jste měli od začátku pravdu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 12. 2021 14:00

Toto zkreslené vnímání reality se vyskytuje u osob trpících paranoidní schizofrenií. Capgrasův syndrom se ale projevil také u pacientů s poškozením mozku a demencí. Známý je i případ, kdy syndromem onemocněl zcela zdravý člověk.

Capgrasův syndrom

Syndrom získal jméno podle francouzského psychiatra Josepha Capgrase, který v roce 1923 popsal případ ženy, jež žila v domnění, že její manžel a lidé okolo ní jsou pouhými dvojníky skutečných osob. A právě proto vznikl pojem “iluze dvojníka”.

Takový dvojník má předstírat, že je člověkem, kterého nemocný velmi dobře zná. Ve skutečností je prý nastrčený tajný agent, mimozemšťan nebo robot. Lidé trpící touto poruchou se k domnělému podvodníkovi chovají agresivně a snaží se najít tu “pravou” osobu. Existují rovněž případy, kdy pacient označil za dvojníka zvíře anebo svůj dům.

Dvojník mladšího bratra

U Harriet Starling-Malcolm se Capgrasův syndrom vyvinul po aneurysma, které vážně poškodilo její mozek. Začala věřit, že jejího mladšího bratra, kterého měla v péči, nahradil nějaký cizí člověk. Zprvu si své přesvědčení nechávala pro sebe a zapisovala si všechny poznatky do deníku. Teprve až po tomografii, jenž odhalila rozsah poškození mozku, se se svými obavami svěřila manželovi Charlesovi.

V noci před operací, která měla odstranit následky aneurysma, si o všem s Charlesem promluvila. „Harriet jde ráno na operaci,” napsal si poté Charles do svého vlastního deníku. „Vím, že bych se měl zaměřit jen na to a podporovat ji, nemůžu ale přestat myslet na to, co mi řekla. Je to šílené. Nemůžu si však přestat klást otázku, zda nemá pravdu...”

Folie a deux (šílenství ve dvou)

Ač byl Charles po mentální a fyzické stránce zcela zdráv, začal i on věřit, že Harrietin bratr Nolan není tím, za koho se vydává. Dostal jej do péče, neboť manželka operaci nepřežila. Smutek nad ztrátou blízké osoby je ale bohužel ještě více rozdělil. „Pořád mi říkal, že dělám něco špatně. Třeba, že dávám nádobí do nesprávné přihrádky, nebo že si špatně zavazuju boty, což je důkazem, že jsem dvojník” řekl Nolan později novinářům.

Charlesova paranoia se každým dnem zhoršovala, až nakonec na Nolana zaútočil nožem. Chlapec sice utrpěl tři bodná zranění do hrudníku a ztratil spoustu krve, podařilo se mu však přežít. Charles skončil v instituci pro mentálně choré, Nolan šel do pěstounské rodiny. Na Charlese nezanevřel a pravidelně ho navštěvuje. Muž je však stále přesvědčen, že jde o podvodníka. „Skutečný Nolan by mi nikdy neodpustil,” nechal se slyšet.

Zdroje informací: 

Zdraví.euro.cz: Capgrasův syndrom zkresluje vnímání reality. Nemocní věří, že jejich známé nahradili dvojníci 

Anomalien.com: Capgras Delusion: Ever Thought A Loved One Was An Imposter? 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články