Bizarní jeruzalémský syndrom: V mžiku oka z vás udělá Ježíše Krista nebo Jana Křtitele

Bizarní jeruzalémský syndrom: V mžiku oka z vás udělá Ježíše Krista nebo Jana Křtitele
Zdroj: Wikimedia Commons/Berthold Werner, Public domain

Blížící se Vánoce vybízejí k zamyšlení a návštěvě míst, která jsou s těmito křesťanskými svátky úzce spjata. Mezi tyto destinace, či chcete-li poutní místa, patří i Jeruzalém. Ten ale má jednu vadu na kráse. Jeho návštěvníky totiž může postihnout dočasné šílenství nazvané jeruzalémský syndrom.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 12. 2021 11:00

Každý rok se v izraelském Svatém městě stanou z hrstky úplně zdravých a normálních turistů mesiáši, kteří v jeho ulicích často citují verše z Bible. Psychiatři mají pro tento zvláštní stav název jeruzalémský syndrom. Poprvé jej diagnostikoval Heinz Herman ve třicátých letech 20. století.

Jeruzalémský syndrom v praxi

Člověk postižený jeruzalémským syndromem se začne velmi často koupat, snaží se tím očistit. Obléká se do prostěradla či jiného roucha a káže v ulicích. Nejčastěji se samozřejmě považuje za Ježíše Krista, nechybí ale ani Jan Křtitel či starý dobrý Mojžíš. Bohužel se to ne vždy odehrává zcela neškodným způsobem.

V roce 1969 australský turista Dennis Rohan zapálil mešitu al-Aksá, což vyvolalo nepokoje v celém městě. Úřady a bezpečnostní složky od té doby neberou jeruzalémský syndrom na lehkou váhu. Nikdo neví, co může takto nevyzpytatelný člověk provést.

Blížící se apokalypsa

S blížícím se rokem 2000 začalo lidí postižených jeruzalémským syndromem přibývat. Věřilo se totiž, že přichází apokalypsa. A bylo to znát i na oficiálních číslech. Obyčejně bylo za rok hospitalizováno dvacet takto postižených lidí. Tehdy se však jejich počet vyšplhal až na padesát týdně.

Zajímavé je, že syndrom postihuje i jinak zcela racionálně uvažující osoby. Na prvním místě jsou protestanti, pak Židé a ve velmi vzácných případech je možné tento jev pozorovat u katolíků. Náboženské vytržení obvykle trvá po dobu jednoho týdne. Jakmile se postižený, s odbornou pomocí, vrátí do normálu, nedokáže si vzpomenout, co se s ním během posledních několika dní dělo.

Touha být povolán Bohem

Jeruzalémský syndrom způsobuje hlavně náboženský fanatismus. Tito lidé zoufale touží po tom, aby jim Bůh uložil nějaké poslání. Když se pak prochází uličkami starobylého města a vnímají plnými doušky jeho atmosféru, mohou nabýt dojmu, že jim Nejvyšší dává znamení.

Existuje však ještě mnohem kontroverznější teorie, která tvrdí, že jeruzalémský syndrom mohl přispět k založení samotného náboženství. To by znamenalo, že jím trpěl Ježíš Kristus, Jan Křtitel a další apoštolové. I když by to bylo možné, stále to nevysvětluje jednu věc: pravý původ jeruzalemského syndromu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jerusalem Syndrome 

Anomalien.com: Jerusalem Syndrome: Travelling To The Holy City Can Send You Mad

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články