Noční můra v Elm Street: Existoval snad Freddy doopravdy? Režisér se inspiroval syndromem, ze kterého mrazí

Noční můra v Elm Street: Existoval snad Freddy doopravdy? Režisér se inspiroval syndromem, ze kterého mrazí
Zdroj: Prima Cool
Režisér Wes Craven se při psaní scénáře inspiroval sérií záhadných úmrtí. Postižení umírali s křikem a ve spánku. 
Traduje se, že v domě, kde se film natáčel, nyní straší.
Freddyho, kterému se, s trochou nadsázky, zapalují lýtka, ztvárnil dublér Anthony Cecere. Vyneslo mu to ocenění Nejlepší kaskadér roku.
Proč má Freddy na rukavici nože? Protože většina lidí má strach z rozpárání.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Bylo by možné zemřít ve spánku? Mohl by o náš život usilovat šílený vrah? Režisér kultovního hororu Noční můra Wes Craven o tom ví své. Inspiroval se totiž málo známými událostmi, které se odehrály během osmdesátých let v Americe. Co se ukrývá za tajemným názvem Asian Death Syndrome?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 11. 2020 13:00

Kdo by neznal slavnou hororovou sérii o noční můře Freddym Kruegerovi. Kvůli vraždám dětí je místními obyvateli upálen zaživa. Po své smrti se však vrací zpět, aby se pomstil. Koho zabije ve snu, ten umírá i v reálném životě. Ačkoli to zní neuvěřitelně, něco podobného se opravdu stalo. A počet obětí byl opravdu vysoký.

Dočetl se o tom v novinách

Nedělal se kolem toho příliš velký rozruch, přesto zemřelo více než sto osob. Nejprve se o záhadném syndromu zmínily v roce 1981 noviny The New York Times. O tři roky později zpracoval toto téma Wes Craven v prvním díle Noční můry. Na sklonku osmdesátých let se k tomuto tématu vrátily ještě The Los Angeles Times, ve kterých se poprvé objevila zpráva s počtem obětí. Přesně jich bylo 130.

Lékaři tuto nemoc pojmenovali jako Asian Death Syndrome. Většina postižených totiž patřila mezi asijskou komunitu žijící v Americe. Pacient začal ve spánku náhle křičet a po chvíli zemřel. Reportéři novin zjistili, že pro takovou smrt existuje na Filipínách pojmenování „bangungut“ a v Japonsku zase „pokkuri“. V obou případech to znamená „smrtelná noční můra“.

Všichni byli zcela zdraví

S přibývajícími případy náhlých úmrtí se do čela výzkumu postavil doktor Robert Kirshner, který zjistil, že všichni postižení se těšili velmi dobrému zdraví. „Byli to muži okolo třiatřiceti let. Zcela zdraví. Vzorec průběhu syndromu byl vždy stejný. Týkalo se to pouze mužů, všichni v té době spali, každý před smrtí křičel. Jediný rozdíl byl v tom, že někdo zemřel hned, jiní až ráno před probuzením,“ uvedl.

Doposud se nepodařilo tento jev vysvětlit. Co bylo příčinou tak náhlého skonu? Nabízí se pouze jediná možnost. Všichni tito muži měli lehce zvětšená srdce. Bylo to zapříčiněno jakýmsi defektem, jenž mohl zabránit přenosu elektronických pulzů z mozku do srdce? Kirschner později spekuloval, že by tento „výpadek“ mohl být příčinou jejich úmrtí.

Freddy Krueger

Jak již bylo řečeno, k úmrtím došlo v osmdesátých letech, dodnes však nevíme, co se doopravdy stalo. Wese Cravena to nicméně inspirovalo k vytvoření znetvořeného vraha, který se vyžívá v mordování teenagerů. A právě celá koncepce toho, že se vraždy dějí ve snu, který však přesahuje do reality, udělala z Freddyho ikonickou postavu zla. Přestože byl celý příběh poupraven, nevyhneme se mrazení v zádech, když pomyslíme na to, že se kdysi něco podobného skutečně dělo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: A Nightmare on Elm Street

Littlethings.com: A Nightmare on Elm Street

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články