8 děsivých poruch spánku: Syndrom vybuchující hlavy nebo náhlá noční smrt

8 děsivých poruch spánku: Syndrom vybuchující hlavy nebo náhlá noční smrt
Zdroj: Unsplash

Období spánku by se mělo nést ve znamení relaxace a klidu. Podle magazínu Livescience ale někteří lidé bohužel trpí poruchami, kvůli kterým se to může změnit v jednu velkou a děsivou noční můru. Kdo by chtěl dobrovolně prožívat spánkovou paralýzu či syndrom explodující hlavy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 12. 2021 11:00

Spánek je útlumově-relaxační fáze organismu, během které dochází ke změně činnosti mozku. Je doprovázená ztrátou vědomí a významně sníženou citlivostí na vnější podněty. Také se uvolňuje svalstvo, snižuje tělesná teplota, zpomaluje se dýchání a klesá krevní tlak.

Syndrom explodující hlavy

Představte si, že zrovna usínáte, nebo spíte pouhou hodinu či dvě a uslyšíte ránu jako z děla. Ihned vyskočíte a zmateně se okolo sebe rozhlížíte, zda vám za okny zrovna nezačala třetí světová válka. Anebo slyšíte hlasitý výkřik, jako by někdo někoho zrovna vraždil. I o tom je syndrom explodující hlavy. Nejedná se sice o příznak nějaké vážné choroby, ale i tak je to velmi nepříjemné. Co s tím? Nedoporučují se těžká jídla, káva či alkohol. Naopak pomáhá relaxační cvičení a autogenní trénink, který využívá sugesci k navození určitých tělesných stavů.

Kleine-Levinův syndrom

Známý též jako syndrom Šípkové Růženky. Jde o vzácnou nemoc, kdy má člověk potřebu spát až dvacet hodin denně. Tento stav je také spojen s velkou chutí k jídlu. Doposud není znám žádný účinný lék.

Spánková paralýza

Dochází k ní při usínání nebo bdění. Postižený člověk je kvůli spánkové paralýze neschopný jakéhokoli pohybu. Častokrát mají tito lidé pocit, jako by se nad nimi vznášelo něco hrozivého, či je drželo přišpendlené k posteli. To jde ruku v ruce s pocitem intenzivního strachu. Mozek si v této fázi uvědomuje realitu, nedokáže ji však odlišit od snu a podvědomí.

Fatální familiární insomnie

Tato extrémně vzácná verze nespavosti je bohužel smrtelná. K úmrtí dochází v rozmezí šesti až dvaatřiceti měsíců poté, co se objeví první příznaky. Postižený prožívá záchvaty úzkosti a je podrážděný. Mění se mu také osobnost. Dostavují se halucinace a paranoia. V pokročilé fázi se objevují i problémy s motorikou. Na samotném konci člověk není schopen mluvit ani se jakkoli pohybovat. A to vše proto, že nemůže usnout. Sny se mu zdají při plném vědomí. Po nastoupení demence upadá do kómatu a umírá.

Sexsomnie

Objevuje se zejména u lidí, kteří trpí náměsíčností. Takový člověk je schopen sexuálního styku, aniž by se u toho probudil. Jeho tělo spaluje kalorie hned dvakrát - díky spánku a sexu.

Narkolepsie

Jde o chronickou neurologickou poruchu, kdy není mozek schopen správně regulovat cyklus spánku a bdění. Bez ohledu na to, jak se člověk vyspí, upadá během dne náhle do spánku nebo trpí extrémní ospalostí. Narkolepsií trpí zhruba dva lidé z tisíce. Je částečně dědičná. Její symptomy lze do jisté míry zmírnit léky a správnou životosprávou.

Půlnoční hlad

Syndrom nočního jedení je hlavně problémem náměsíčných lidí, podobně jako sexsomnie. Lidé si to uvědomí až po nějakém čase, kdy se jim “bezdůvodně” zvýší tělesná hmotnost. Někdy se půlnoční hlad řeší u psychiatra. Může se totiž stát, že souvisí se silným pocitem viny, studu a depresí. V tomto případě je na místě vhodná medikace.

Syndrom náhlé noční smrti

Tato spánková porucha připomíná horor. Vyskytuje se většinou u mladých mužů v jihovýchodní Asii. Příčina je dosud neznámá, průběh je však vždy stejný. Srdce začne najednou bít slaběji až se úplně zastaví. Poprvé byl tento syndrom zaznamenán v 70. letech mezi uprchlíky před vietnamskou válkou. Doposud se ovšem nepodařilo potvrdit spojitost s touto poruchou a prožitými válečnými hrůzami.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Spánek 

Anomalien.com: Ten Most Terrifying Sleep Disorders

Livescience.com: Top 11 Spooky Sleep Disorders

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články