Otužování dětí na ruský způsob: Spánek na mrazu a procházky jen ve spodním prádle

Otužování dětí na ruský způsob: Spánek na mrazu a procházky jen ve spodním prádle
Zdroj: Wikimedia Commons/Josephine Diebitsch Peary, Public domain

Rusko je pověstné tak chladným počasím, že zdravý rozum velí zůstat doma a rozpálit krb nebo zapnout topení. Soudruzi a soudružky z bývalého SSSR však v padesátých a sedmdesátých letech minulého století prováděli s dětmi zcela nepochopitelnou praktiku. Nechávali je spát venku, nehledě na to, že bylo i mínus deset stupňů. Proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 10. 2021 14:00

Evidentně za vše mohli Romanovci. Ti prý ze svých komnat vycházeli nadýchat se čerstvého vzduchu jen zřídka. Kvůli tomu měli oslabenou imunitu, což šlo ruku v ruce se špatným zdravotním stavem. Socialistický lid na to ovšem nezapomněl, a tak se po válce rozhodlo, že toho bohdá nebude, aby se z dorostu stali peciválové. Není čas se válet, musí se budovat. Jak říkala Škopková, u nás jde přestavba tak rychle, že se máme dnes líp než zítra.

Jak na tuberkulózu?

Ve třicátých letech trápila sovětský lid epidemie tuberkulózy. Bojovali s ní očkováním i různými způsoby léčby. Každému však bylo jasné, že situace se změní jen tehdy, pokud dojde ke změně hygieny a životního stylu. Následující generace prostě bude muset být silnější, aby odolala další epidemii.

A tak se začalo s razantním otužováním. Pracovalo se na tom už od mateřské školky. Děti byly ponechány venku na mrazech, aby si posílily imunitu. Netýkalo se to však pouze spánku, ale i jiných aktivit. Byly povzbuzovány k tomu, aby venku trávily prakticky veškerý svůj čas. K tomu všemu se budovy školek ještě dvakrát denně pořádně vyvětraly, aby v nich byl dostatek čerstvého vzduchu, přestože musel drobotině po nekonečném pobytu na dvorku už lézt krkem.

Je to dobré pro každého!

Budovat si pevné zdraví tímto způsobem je vhodné pro každého, tvrdili soudruzi lékaři a upozorňovali zároveň na to, že by dítě sice mělo být teple oblečené, ale ne zase moc. Jinak by to pozbylo žádaný efekt. S přehnaným otužováním se skončilo až koncem osmdesátých let. Ti, kdo jej ale ještě zažili, vzpomínají, že je dospělí někdy brali na procházky jen ve spodním prádle, a navíc omývali studenou vodou. Spoustě dětí se to pochopitelně nelíbilo a propadaly záchvatům vzteku. Pobyt ve školce se jim pak nadobro spojil s jakousi verzí pracovního tábora.

Mráz už není v módě

V současnosti si v Rusku užívají děti spoustu lepších outdoorových aktivit nežli procházky v mrazu. Není ovšem možné říci, že šlo o úplně škodlivou metodu. Obecně ale platí, že vystavování se příliš velkým nízkým teplotám, a k tomu ještě v nedostatečně teplém oblečení, vede většinou ke zdravotním problémům.

Zdroje informací: 

Historicmysteries.com: Why did soviet parents leave their babies to sleep into the snow?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články