Socialistická Akta X: „Bolševický čaroděj“ František Kahuda byl zbraní proti Západu, zbyly mu jen štěnice od StB

Socialistická Akta X: „Bolševický čaroděj“ František Kahuda byl zbraní proti Západu, zbyly mu jen štěnice od StB
Zdroj: Unsplash

Víte, kdo je František Kahuda? Za dob hluboké totality to byl ten nejpovolanější člověk, pokud došlo na senzibily a čtení myšlenek. I tyto schopnosti se totiž mohly ve studené válce používat jako účinná zbraň...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 10. 2022 11:00

Do čela vskutku neobvyklého projektu, alespoň na poměry komunismu, se postavil politik, fyzik a pedagog František Kahuda. V letech 1954–1963 působil jako ministr školství, o čtyři roky později se z něho stal známý propagátor psychotroniky.

Telekineze za socialismu

Mezi nejznámější objevy, na které Kahuda přišel sám, patřily takzvané mentiony. V roce 1973 pozval několik vědců a vládních úředníků k experimentu, na němž měl vybraný senzibil roztočit na dálku takzvaný Crookesův mlýnek. To je jednoduchý přístroj demonstrující působení energie elektromagnetického záření. V parapsychologii se používá k prokázání telekinetických schopností.

A právě princip telekineze hodlal Kahuda odhalit. Přítomným vysvětlil, že strojek se točí díky nárazům částic, které vznikají v mozku během myšlení. Doslova prý létají lidem z hlavy. Takže i tehdy, když senzibil upírá pozornost na určitý předmět, aby jej rozpohyboval. A právě ony částice nazval mentiony. Když pak v červnu téhož roku o svých zjištěních informoval vědeckou radu pedagogické fakulty, většina kolegů se od něho distancovala.

„Bolševický čaroděj" František Kahuda

Byl doslova posedlý lidským myšlením. A stát mu umožnil, aby jej dopodrobna zkoumal díky založení Psychoenergetické laboratoře. Kahudu zaujal tehdy populární objev, že se dá změřit rychlost myšlení. Došel k závěru, že zejména u dětí ovlivňují učení doposud neznámé neverbální mentální faktory. Z toho vznikl pojem mentální energie, což měla být neprozkoumaná síla s netušenými možnostmi.

Spolu s výše uvedenými mentiony se však stal terčem posměchu. A přezdívka „bolševický čaroděj" byla rázem na světě. Jenomže zatímco mu ostatní nepřáli, na obou stranách železné opony panoval strach, kdo bude s tímto výzkumem úspěšnější. A která strana najde lidi, kteří třeba dokáží na dálku lokalizovat jaderné ponorky nebo z mysli vyčíst největší státní tajemství.

Proutkaři v žoldu socialistického hospodářství

Kahuda se rozhodl senzibily zapojit i do uhelného odvětví, aby prokázal jejich užitečnost. Proutkaře vyslal třeba do Severočeských dolů, kde měli zjišťovat nové zásoby uhlí a odhadovat rizika možných propadů. Bohužel to jaksi nefungovalo. Postupně tak začal Kahuda ztrácet pevnou půdu pod nohama. Nikdo už nechtěl jeho projekt financovat. A na počátku devadesátých let byla laboratoř oficiálně zrušena. Při likvidaci však došlo k jedné kuriózní situaci. Zjistilo se, že budova byla prošpikována estebáckými štěnicemi...

Zdroje informací: 

Idnes.cz: “Bolševický" čaroděj řídil v Praze výzkum paranormálních jevů

Plus.rozhlas.cz: Rok 1973: Kovaný marxista se mění v esoterika. “Bolševický čaroděj” František Kahuda

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články