Tajemství posedlosti George Lukinse: Dostal facku na ulici, pak jej prý navštívilo sedm démonů

Tajemství posedlosti George Lukinse: Dostal facku na ulici, pak jej prý navštívilo sedm démonů
Zdroj: Wikimedia Commons/Francisco de Goya, Public Domain

Případ posedlosti krejčího George Lukinse je vskutku unikátní. Temné síly se ho prý držely dlouhých osmnáct let. Projevovalo se to záchvaty, během kterých měl křičet, zpívat a vydávat různé podivné zvuky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 11. 2021 13:00

Případu George Lukinse se v roce 1778 ujal reverend Joseph Easterbrook, jenž působil jako vikář v anglickém Bristolu. O mužově trápení jej informovala Sarah Barber, která mu chtěla pomoci, neboť jej považovala za dobrého člověka. Jak to ale všechno začalo?

Podivné chování George Lukinse

Lukinsova rodina samozřejmě nejprve vyhledala pomoc lékařů. Ti ale nedokázali přijít na důvod jeho nevyzpytatelného chování. Nakonec doporučili osmnáctiměsíční pobyt v nemocnici St. George v Londýně. Nevyzpytatelné záchvaty však hospitalizací nevymizely. Navíc se George stal terčem drbů a pomluv, že je očarovaný a prokletý.

Ani sám Lukins nevěděl, co se s ním děje. Vzpomínal si jen na to, jak dostal jednou o Vánocích na ulici takovou facku, až se skácel v bezvědomí na zem. Lidé, kteří jej znali, si mysleli, že ve skutečnosti byl natolik opilý, že se nedokázal udržet na nohou a měl halucinace. Krátce po incidentu ale začal vykazovat znaky abnormálního chování. Kromě napodobování psího štěkání se mu třeba nekontrolovatelně třásla pravá ruka.

Čekání na exorcismus

George Lukins začal po nějakém čase věřit tomu, co se o něm už dávno povídalo. A navíc dospěl k názoru, že má v sobě až sedm démonů. A ty může vymýtit pouze sedm duchovních. Kolegové reverenda Josepha Easterbrooka si to však nemysleli. Většina z nich byla skeptická.

Easterbrook si ale i přes všechny pochybnosti nakonec prosadil exorcismus. A aby učinil přítrž všem fámám, oznámil to v novinách Bristol Gazette, což bylo spíše kontraproduktivní rozhodnutí, neboť tím potvrdil všechny povídačky, že je ve spolčení s temnými silami.

Sedm démonů, sedm duchovních

Když duchovní, na čele s Easterbrookem, přikázali Ďáblu, aby odešel, začal se Georgův stav rapidně zlepšovat. Provolával slávu Ježíši a recitoval Otčenáš. Nezapomněl také poděkovat reverendovi a ostatním přítomným za spásu své duše.

Sám Easterbrook se pak nechal slyšet, že asi jen málokdo v 18. století uvěří, že tyto událost se staly doopravdy a Bible má opravdovou váhu i v moderním světě.  

Zdroj informací:

Wikipedia.org: George Lukins

Ancient-origins.net: 18 Years Possessed? The Seven Devils Of George Lukins 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články