Tragický příběh Gilese Coreyho: Bohatý farmář byl prý čaroděj, na popravišti trpěl tři dny

Tragický příběh Gilese Coreyho: Bohatý farmář byl prý čaroděj, na popravišti trpěl tři dny
Zdroj: Wikimedia Commons/John Clark Ridpath, Public Domain

Giles Corey a jeho manželka Martha patřili od samého začátku mezi outsidery v čarodějnictvím zmítaném Salemu. Když se k tomu ale přidalo ještě obvinění ze spolčení s ďáblem, bylo jasné, že jejich vyhlídky do budoucna jsou více než temné.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 10. 2021 14:00

Giles Corey patřil mezi bohaté zemědělce. A to nebylo obyvatelům Salemu zrovna po chuti. Připravili si na něho hned několik smyšlených obvinění, on však vždy dokázal jako zázrakem uniknout trestu. Až na ten poslední. Inkviziční proces mu měl podkopat pevnou půdu pod nohama a zakrýt vraždu jeho ženy Marthy.

Prosperita v novém světě

Giles Corey se v polovině 17. století vydal do Ameriky se svou první manželkou Margaret. Plavba lodí tehdy zabrala dlouhé tři měsíce. Měli namířeno do Salemu, kde začali ihned hospodařit. Zemědělství bylo v té době velmi důležité. Farmy poskytovaly pro ostatní zdroj obživy, a navíc se v nich dalo uskladnit jídlo během krutých zim. Corey se díky tomu stal váženým členem komunity. Alespoň na nějaký čas.

Krátce nato bohužel Margaret zemřela. Jeho druhou ženou se v roce 1662 stala Mary Bright. Následujících dvanáct let žili naprosto spokojeným životem. Pak ale jednoho dne zjistil, že čeledín Jacob Goodale mu ze skladu ukradl jablka. Za to ho měl brutálně zmlátit. On sám však tvrdil, že Jacob pouze upadl a zlomil si ruku. Úřady ale jeho tvrzení nevěřily. Přesto se jej, jakožto váženého člena obce, neodvážil nikdo poslat za mříže. Vše měla urovnat pokuta. Takové rozhodnutí se ovšem nelíbilo obyvatelům Salemu. Vadilo jim, že se Corey z vězení prakticky vyplatil. Stále více byli přesvědčeni o tom, že je to velmi agresivní člověk se sklonem brát zákon do vlastních rukou. A to nemohli dopustit.

Špatná strana Salemu

Před nechvalně známými čarodějnickými procesy se Salem rozdělil na dva tábory - na jedné straně byla rodina Putnamových a jejich přívrženci, podporující dosavadní vedení městečka. Na druhé straně byli Porterové, kteří chtěli zavést otevřenější způsob života zaměřený na obchod. A právě tuto druhou frakci si vybral Giles Corey. Bohužel špatně. Po smrti druhé manželky se v roce 1690 oženil s Marthou. I ona byla vdova, takže si velmi dobře rozuměli. Společné měli třeba názory na šílenství a tmářství, které začaly ovládat Salem.

Proto se Martha v roce 1692 hlasitě ohradila proti prvním pokusům sloužícím k odhalení čarodějnic. Netrvalo dlouho a sama byla obviněna z čarodějnictví. Za udáním stála skupinka mladých dívek, jež začaly napodobovat její gesta a tvrdit, že je očarovala. Ve skutečnosti za tím byli ale samotní Putnamovi. Nelíbilo se jim totiž, že se jí u mnoha lidí podařilo změnit názor na Coreyho. Ten se své ženě za to odvděčil tím, že ve slabé chvilce proti ní sám svědčil. Prý uhranula domácí zvířectvo. Měla klečet u ohně a ke komusi se intenzivně modlit. O necelý měsíc později došlo ovšem i na něho.

Rozdrcení zaživa

Soud s Gilesem Coreym započal 19. dubna 1692. Byl obviněn z křivé přísahy a aby nemohl ovlivnit průběh procesu a čarovat, byly mu svázány ruce za zády. Přiznání z něj ale nedostali. Dokonce se odmítl vyjádřit k obviněním, jenž vznesl proti své ženě. Následující tři měsíce neviděl nic jiného než zdi vězení. Putnamovi mezitím shromáždili na tucet “svědků”. Corey věděl, že z toho nevyvázne živý, a tak veškerou svou půdu a majetek odkázal zeťům.

V září předstoupil před soud a odmítl obvinění z čarodějnictví. Poté z něj už nikdo nedostal ani slovo. Mlčení však bylo podle dobového práva trestáno mučením. Převezli ho na náměstí, kde ho svlékli a položili na něj dřevěnou desku. Na ni postupně dávali těžké balvany. Třetí den začal Corey vykřikovat: „Víc, víc!”. Chtěl už umřít. Věděl, že je to jediná cesta ven. Robert Calef, který mučení viděl na vlastní oči, později vypověděl, že si místní šerif krátil dlouhou chvíli tím, že umírajícímu farmáři zastrkával hůlkou oteklý jazyk zpátky do úst. O pár dnů později byla oběšena Martha. Vzhledem k falešným obviněním šlo v obou případech o vraždy.

Odkaz Gilese Coreyho

Traduje se však, že Corey nenašel klid ani po smrti. Prý se v Salemu objeví vždy, když se má přihodit něco strašného. V roce 1914 se měl zjevit před vypuknutím obrovského požáru, pak na konci sedmdesátých let, když onemocněl šerif. Mužům zákona se zjevoval pravidelně a údajně vždy před smrtí. Kletba byla prolomena až v roce 1991, kdy se kancelář šerifa přestěhovala do nedalekého Middletonu. Od té doby se umučený farmář už nikdy neobjevil.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Giles Corey 

Allthatsinteresting.com: The curse of Giles Corey: The man slowly crushed to death for being a “witch” in Salem

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články