Karlštejnská bestie: Česká Čachtická paní stahovala poddané z kůže, soud ji poslal do hladomorny na Pražském hradě

Brutální šlechtična Kateřina z Komárova: Česká Čachtická paní si před smrtí v hladomorně ukousala prsty
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Víte, proč je česká šlechtična Kateřina z Komárova přirovnávána k neblaze proslulé Čachtické paní? Také si totiž libovala v mučení a brutálních vraždách svých poddaných. Její řádění skončilo 27. února 1534, kdy byla uvězněna v Bílé věži (Mihulce) na Pražském hradě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 02. 2023 16:00

Kateřina z Komárova, provdaná Bechyňová z Lažan, nechvalně proslula mučením a vraždami svých poddaných. Její činy byly tak brutální, že je skutečně na místě srovnávat ji s Alžbětou Báthory.

Panovačná Kateřina z Komárova

Pocházela z rodu Pešíků a měla mít až pět sourozenců. Kvůli poměrně trpkému osudu je její osoba často zmiňována v kronikách, pověstech i románech. Již od dětství měla být značně panovačná. Se služebnými zrovna moc dobře nevycházela. Krásu jí ale prý nikdo nemohl odepřít.

Jednoho dne údajně při vyjížďce na koni sledovala pohledného kováře Kryštofa. Nějaký čas se měli scházet, jeho rodina s tím ale nesouhlasila a našla mu jinou dívku, Kateřina ho pak ze msty srazila koněm. Během dalšího výletu ji měl někdo znásilnit, což ji velmi poznamenalo a ještě více zatvrdilo.

Česká Čachtická paní

Ani rodina Kateřiny samozřejmě nechtěla, aby se scházela s nějakým podřadným kovářem, a tak jí zajistili ženicha. Stal se jím Jan Bechyně z Lažan, majitel pičínského hrabství a později pukrabí na Karlštejně. Jejich soužití ale nebylo dobré. Důkazem byl také fakt, že mu neporodila dítě. Již tam, na pičínské tvrzi, si měla začít ukájet své zvrácené touhy na služebnictvu.

Naplno se to ale rozjelo až po přestěhování na Karlštejn. Měla se tam dokonce podílet na několika vraždách. Jednu děvečku prohodila záchodem do hradního příkopu. Poddané prý stahovala z kůže, nutila je, aby se bili navzájem a sypala jim sůl do čerstvých ran. Za to si vysloužila přezdívku Karlštejnská bestie.

Soud s Kateřinou z Komárova

Služebnictvo se nejprve zdráhalo vypovídat před svou paní, přece jen strach z možné odplaty byl velkou překážkou. Když se ale do sporu vložil i Václav Hájek z Libočan, začalo to pro ni být velmi vážné. Uvažovalo se o tom, že by jí byla veřejně sťata hlava. Rozsudek ale byl změněn na uvěznění ve věži Mihulka na Pražském hradě.

Ve skutečnosti byl tento trest ještě horší. Měla zemřít hladem. Po vynesení verdiktu prý Kateřina proklela předsedu soudu Vojtěcha z Pernštejna, který pak měl skonat za záhadných okolností. Ona sama zemřela měsíc po uvěznění v hladomorně. Údajně si před smrtí okousala prsty, což naznačuje, že velmi trpěla...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kateřina z Komárova

Plzeň.rozhlas.cz: Předchůdkyně Čachtické paní byla Krvavá Kateřina z Komárova

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články