Bathory: Alžběta musela jako malá přihlížet popravám. Vyrostla v krvelačnou panovnici právě kvůli tomu?

Bathory: Alžběta musela jako malá přihlížet popravám. Vyrostla v krvelačnou panovnici právě kvůli tomu?
Zdroj: se souhlasem České televize
Bathory: Alžbětě (Anna Friel) je 32 let a jelikož má manžela ve válce, musí se postarat o statky i děti. Postupem času však začne kvůli svým zločinům ztrácet pevnou půdu pod nohama.Anna Friel se musela na roli hraběnky Báthory připravovat velmi tvrdě. Kromě lekcí baletu (kvůli držení těla) chodila také na šerm.Náklady na snímek Bathory se vyšplhaly až na závratných 12 milionů dolarů.První klapka filmu Bathory padla v prosinci 2005, poslední pak o sedm měsíců později.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdo byla Alžběta Báthory? Dle Guinessovy knihy rekordů největší masová vražedkyně v dějinách. Na přelomu 16. a 17. století měla pro své potěšení umučit až 650 mladých žen. To je část jejího života, kterou znají snad všichni. Co dalšího se Alžbětě Báthory v životě přihodilo? Nemohl za její krutost nějaký traumatický zážitek z dětství?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 03. 2022 11:00

Bathory: František Nádašdy (Vincent Regan) zrovna bojuje s Turky. Správa majetku tak v těchto chvílích připadá na jeho ženu Alžbětu Báthory (Anna Friel). Jednoho dne jí František pošle jako dárek italského malíře Merisiho Caravaggia (Hans Matheson). Ten zůstane na dvoře několik let, a tak mezi ním a Alžbětou vznikne zvláštní pouto. Tou dobou se však nad hraběnkou začínají stahovat mračna... Na historický film Bathory z roku 2008 se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Otřesné dětství Alžběty Báthory

Jako malá byla Alžběta nedůtklivá, rozmazlená, se sklony k záchvatům vzteku a násilí. Za své chování však nebyla nikdy potrestána. Raději se jí všichni klidili z cesty, neboť když se k cholerické povaze přidaly změny nálad a velmi nepříjemné migrény, stala se téměř nesnesitelnou. Otázkou ovšem je, zda za to nemohly otřesné události, kterým musela přihlížet.

Jednou se kupříkladu musela dívat na to, jak popravčí a jeho pacholci zašili odsouzeného do břicha živého koně. Následovaly dlouhé minuty agónie, než zvíře a člověk zemřeli. To jistě muselo pokřivit její dětskou psychiku, jenž se ještě stále rozvíjela.

Teta Alžběty Báthory prý byla bisexuální čarodějnice

Alžběta pocházela z jednoho z nejmocnějších šlechtických rodů v Transylvánii. Její tetou byla Klára Báthory, o níž se říkalo, že je bisexuální čarodějnice a vražedkyně, jenž předává své znalosti v černé magii samotné Alžbětě. Takovéto legendy je ale potřeba brát s nadhledem. S největší pravděpodobností měly obě ženy pouze očernit.

Když Klára nakonec skončila ve vězení, měla svést i stráže. Existuje ale také příběh, podle kterého byla, spolu s jedním ze svých milenců, zajata osmanským pašou. Ten měl muže nechat opékat na rožni. Kláru prý zase jeho vojáci opakovaně znásilnili.

Alžběta Báthory - psychopat, nebo oběť patriarchátu?

Proč se Alžběta Báthory v dospělosti dopustila tolika zločinů? Mohl za to fakt, že se narodila z incestního vztahu? Její rodiče byli vzdálený bratranec a sestřenice. V té době to ale bylo poměrně časté, sériových vrahů by tak muselo po zemi pobíhat mnohem víc. Nebo byly na vině popravy, kterým musela přihlížet jako malá?

Anebo za vše mohla její sexualita, kterou nikdy neschovávala. Ta mohla být hrozbou pro tradičně patriarchální instituce. A právě jejich představitelé mohli hraběnku kvůli tomu uvěznit, aby se jí jednou provždy zbavili. Napovídá tomu i fakt, že většina negativních zpráv o její minulosti pochází až z pozdější doby...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Alžběta Báthory

Ranker.com: 15 disturbing facts about Elizabeth Bathory, History’s Most Murderous Woman

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články