Charles Manson: Jeho milenka Linda Kasabian byla u vraždy Sharon Tate, pak se to v ní zlomilo

Charles Manson: Jeho milenka Linda Kasabian byla u vraždy Sharon Tate, pak se to v ní zlomilo
Zdroj: Wikimedia Commons/California Department of Corrections and Rehabilitation, Public domain

Linda Kasabian byla patrně jediná osoba, která dokázala takzvaně sestřelit šíleného Charlese Mansona. Nejprve v jeho očích viděla lásku a porozumění. Byl pro ni jakýmsi zosobněním mesiáše. Postupem času ale zjistila, že v něm sídlí pouze čistá nenávist.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 01. 2022 15:00

Linda Kasabian znala Charlese Mansona skutečně velmi dobře. Sama byla členem jeho kultu, který nazýval “Rodina”. Zúčastnila se mnoha drogových dýchánků a slyšela křik obětí, kterým jeho oddaní následovníci opakovaně zabodávali nože do břicha. Vražda těhotné herečky Sharon Tate byla pro ni poslední kapkou. Někdo ho musel zastavit.

Rodina Charlese Mansona

„Byla to má vina,” posteskla si Lindina matka Joyce Bryd. Jako všichni teenageři, i Linda měla své problémy, když ale za mnou přišla, odbyla jsem ji. Neměla jsem na ni dostatek času.” Kvůli tomu si poté dávala za vinu, že se její dcera přidala k šílené Mansonově rodině.

Musela to udělat ze zoufalství. Normálně uvažující člověk by se něčeho takového přece nezúčastnil. Linda však za skutečného viníka označila nevlastního otce, jenž ji zneužíval. Právě kvůli němu v šestnácti utekla z domova a přidala se k nebezpečnému kultu. Hledala místo, kam by patřila. Toužila po pocitu sounáležitosti.

Charles Manson představoval pro Lindu lásku, jevil se jí jako Spasitel. Pobyt na jeho ranči brala jako jednu velkou náboženskou pouť. Věřila tomu, že on jediný ji vidí takovou, jakou ve skutečnosti je. I proto přijala styl života plného drog, hudby, tance a orgií. Manson byl jejím Bohem, otcem i milencem v jednom. Věřila, že pro něj udělá cokoli... i zabije.

Vražda Sharon Tate

Charles Manson požádal Lindu 9. srpna 1969, aby si obstarala nůž, převlékla se a vzala si řidičský průkaz. „V tu chvíli jsem byla velmi vzrušená. Na nic jsem se neptala. Stačil mi pocit, že jsem vyvolená,” řekla o něco později při výslechu. Původně si myslela, že půjde jen o nějakou “neplechu”. Ve skutečnosti její idol naplánoval jednu z nejbrutálnějších vražd v novodobé americké historii.

Úkol zněl jasně. Večer odveze Charlese Texe Watsona, Susan Atkins a Patricii Krenwinkel k obrovskému hollywoodskému sídlu režiséra Romana Polanského a jeho těhotné ženy Sharon Tate. Dovnitř ale nepůjde. Zůstane v autě a bude hlídat. Kdyby náhodou zavolali sousedé policii, okamžitě se svými kumpány odjede.

Když se po chvíli z domu ozval nervy drásající křik, nevydržela to a rozběhla se k otevřeným dveřím. Uvnitř se právě odehrávalo doslova peklo. Její přátelé bodali do Sharon Tate jako smyslů zbavení. Po chvíli se před ní objevil krví zalitý muž, který dokázal pouze vyběhnout ven, pak se skácel do křoví. „Na okamžik jsme si pohlédli do očí a já mu řekla ‘Ach, Bože, je mi to tak líto.’” O brutální vyvrcholení celého masakru se postarala Krenwinkel. „Dohonila nějakou ženu v bílých šatech. Zatímco vyděšeně volala svou matku, Patricie do ní opakovaně vrážela nůž,” dodala Kasabian.

Na útěku před Charlesem Mansonem

Ale i přes takto hrůzný zážitek se Linda vrátila s ostatními na ranč. Byť v ní hlodaly pochybnosti, k útěku se odhodlala až poté, co jí Manson nařídil, aby podřízla hrdlo herci Saladinu Naderovi. To už bylo na ni moc. Pod pláštíkem noci vyrazila ke svým rodičům. A nejen to. Vydala se i úřadům. Moc dobře si uvědomovala, že jen ona může vražedné šílenství vůdce Rodiny ukončit.

Linda brzy pochopila, že role korunního svědka nebude nikterak snadná. Mansonovi přívrženci jí vyhrožovala smrtí, obhájce odsouzených ji zase vláčel bahnem. Nazýval Lindu feťačkou, psychopatkou a lhářkou. Dokonce tvrdil, že právě ona je strůjcem vražd. Byla to pro ni skutečně tvrdá životní lekce. Ale nedokázala svou nevinu tím, že jako jediná plakala u promítání fotek z místa činu? Skuteční vrazi, včetně Charlese Mansona, měli kamenné tváře.

Ač sama trestu unikla (výměnou za svědectví dostala imunitu), klid v duši jí to nepřineslo. Každý pokus o vztah skončil fiaskem. Navíc byla neustále sledována tajnými službami. Museli se ujistit, že opravdu nemá žádné vražedné sklony. Pokoj jí nedala ani média. Aby se před nimi skryla, zvolila život pod jiným jménem. Naposledy se Lindu novinářům podařilo vypátrat v roce 2009. Žila v přívěsu, v naprosté chudobě. Její další osud není znám. Na sociálních sítích se pouze objevila zpráva, že by měla žít se svou dcerou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Linda Kasabian

Allthatsinteresting.com: Linda Kasabian Was Charles Manson’s Lover Until She Brought The Whole Manson Family To Justice

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články