Ruský zázrak, nebo lež: Feodor Vasiljev měl mít se svými dvěma ženami 87 dětí. První musela rodit skoro v padesáti letech

Ruský zázrak, nebo lež: Feodor Vasiljev měl mít se svými dvěma ženami 87 dětí. První musela rodit skoro v padesáti letech
Zdroj: Wikimedia Commons, Aleksey Stepanov, Public domain

Mnozí lidé o tomto případu neobvyklé plodnosti, jenž se měl udát v osmnáctém století v Rusku, pochybují. Vědci však tvrdí, že k tomu mohlo skutečně dojít. Onen zázrak však nespočívá v počtu narozených dětí, ale v tom, že pouze jeden pár dvojčat se nedožil dospělosti v době, kdy každý porod představoval riziko.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 07. 2023 16:00

Záznamy z kroniky místního kostela ukazují, že manželka Feodora Vasiljeva, Valentina, měla mezi roky 1725 až 1765 přivést na svět 16 párů dvojčat, 7 trojčat a 4 čtyřčata. Celkem to dává 27 porodů a 69 dětí. Jeho druhá manželka porodila 6 párů dvojčat a dvě trojčata, což je 8 porodů a 18 dětí. 69 + 18 nám dává výsledné a vskutku závratné číslo 87.

O slávu bohužel přišli

Kdyby se to stalo dnes, byl by toho plný bulvár i televize. Určitě by také vzniklo několik filmů nebo seriálů. Celá rodina by tak byla v pěkném balíku. Aspoň že jim Rusko pokrylo nutné životní náklady. Jenomže to mělo i stinnou stránku. Museli se přestěhovat do Moskvy, kde jim zakázali podstoupit jakýkoli výzkum, který by vedli zahraniční vědci. Proto chybí údaje o jménech a životech těchto dětí.

Lidé se mohli dočíst jen velmi strohé informace v britském časopise The Gentleman's Magazine. Svým příbuzným v Anglii měl o tom říct jeden obchodník s napojením na císařský dvůr. Většina odborníků ale naznačovala, že musí jít o obyčejnou novinářskou kachnu.

Skvělý zdravotní stav

Jestliže je tento příběh skutečně pravdivý, znamenalo by to, že Valentina ještě rodila v necelých padesáti letech. To by svědčilo o mimořádně dobrém zdravotním stavu, když se její tělo dokázalo vypořádat s předešlými těhotenstvími a kojením.

Dívky mají po narození asi milion vajíček. Z nich "dozraje" asi jen 400. Čím je ale žena starší, zejména po třicítce, tím je větší riziko poškození plodu nějakou mutací. Mnohdy také dochází k potratu. Ve věku 45 let je šance na otěhotnění na jednom procentu. Navíc během kojení žena neovuluje. Existují však výjimky. Zdá se tedy, že Fedorovi hrálo do karet hned několik neobvyklých anomálií.

Drsné životní podmínky

Hlavním důvodem, proč lidé této zprávě nevěřili, byl fakt, že Fedorova rodina patřila mezi rolníky. Nebyli to otroci, ale nevolníci. Měli sice k dispozici malý kousek země, ale většinu času byli vykořisťováni na poli svého pána. Jejich život tak byl velmi těžký a fyzicky náročný. Vyvstává tak otázka, jak na tom mohla být Valentina zdravotně tak dobře. Byla to tedy nakonec vůbec pravda? Pokud ano, šlo zřejmě o zázrak.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Feodor Vasiliyev

Historyofyesterday.com: Great Feodor Vasiliev: The Man Who Had 87 Kids With Two Wives

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články